23948sdkhjf

imm: Dansk designer udstiller kæmpepersienne i Køln

Verdens måske største persienne er 4 meter høj og 60 meter lang. Den er fremstillet af komposit, populært kaldet glasfiber, og udstilles på den internationale møbel- og indretningsmesse imm i Køln.
Den rekordstore persienne, der består af 25 cm brede lodrethængende lameller, er resultatet af et udviklingssamarbejde mellem den danske producent af hightech kompositmaterialer Fiberline Composites og den danske tekstildesigner Astrid Krogh.

Astrid Krogh er af Køln-messen udvalgt til at give sit bud på fremtidens ”Ideal House 2006” sammen med de tre andre internationale topdesignere Dieter Rams, Joris Laarman og Stefan Diez.

Den store persienne er udsmykket med mønstre integreret i selve materialet, og Astrid Krogh bruger persiennen til at danne rammen om sit fremtidshus.

- Til forskel fra de fleste andre former for adskillelse mellem ”indenfor” og ”udenfor” i bygningsarkitektur, kan man ved hjælp af kompositpersiennen på en gang ændre sine omgivelser og danne stadig nye mønstre, siger Astrid Krogh.

- Blot ved at dreje de 25 cm brede lameller åbner man huset og lukker det igen. Og samtidig vil mønstret i lamellerne træde frem på forskellig vis, alt efter hvordan de påvirkes af lyset, ligesom virkningen er smuk om aftenen, siger Astrid Krogh.

Astrid Krogh har i flere år eksperimenteret med nye materialer i sine løsninger inden for både lysafskærmning og udsmykning. I arbejdet med persiennen til Kølnmessen blev det en særlig udfordring for hende at nyfortolke det klassiske gardin ved at bruge kompositmaterialet som "det funktionelle ornament".

Hun har benyttet kendte tekstilteknikker, men resultatet af samarbejdet med producenten Fiberline er helt nye udtryksmåder for produkter af komposit.

De fire meter høje lamelgardiner af komposit har en nutidig ornamentik. Gardinerne vil interessere indretningsdesignere og arkitekter, der ønsker kunst som en del af bygningernes udsmykning.Fiberlines kommunikationschef Finn Jernø ser store muligheder i det nye produkt.

- Med denne helt nye teknik kan man trække et trykt tekstilmateriale ind i selve lamellerne. Derved får bygherren og arkitekten den mulighed, at de kan udsmykke bygningen med kunst, hvis de ønsker et andet udtryk end glasset i sig selv giver, siger Finn Jernø, der mærker stor interesse for at bruge virksomhedens produkter til forskellige former for solafskærmning.

- Der opføres mange bygninger med store glasflader, og komposit har en styrke, der gør det muligt at fremstille lameller i lange længder, siger Finn Jernø.

Han understreger, at der på Køln-messen stadig er tale om en prototype, men forventer, at kompositpersienner første gang bliver anvendt i et nyt idræts- og aktivitetscenter i Birkerød ved København, hvor facaderne også bliver fremstillet i komposit.

Centeret er tegnet af arkitekterne schmidt hammer lassen, og facaden udvikles og udføres af virksomheden AS Henning Frøkjær.

Kilde: Fiberline Composites. http://www.fiberline.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078