23948sdkhjf

Lang vej til mål for bæredygtigt træ

DLH’s lagerhaller i Kolding dannede rammen, da FSC Danmark i sidste uge inviterede træindustrien til temadag under overskriften ”Grønne indkøb, virker de?”.
Rasmus Boldsen, funktionsleder i Miljøstyrelsen, Michael Minter, kommunikationschef i Concito, og Kasper Kopp, direktør i trævirksomheden Tracer, udgjorde panelet, da godt 60 aktører var samlet hos DLH i Kolding for at diskutere nutid og fremtid i relation til bæredygtige træprodukter.

Forinden havde Morten Brodde fra FSC Danmark gjort status over et flot 2011, hvor FSC har formået at fortsætte sin positive udvikling i Danmark med flere medlemmer, flere certificerede virksomheder og øget kendskab til FSC-mærket.

Men trods det stigende fokus på bæredygtighed blandt både virksomheder og forbrugere, venter der forsat et stort stykke arbejde forude, hvis grønne indkøb af træ for alvor skal vinde frem. Det var den overordnede konklusion på paneldebatten, hvor især offentlige institutioner – og deres indkøbere – blevet fremhævet som vigtige aktører i processen.

Offentlig indkøbsvejledning virker ikke
- Grønne indkøb virker ikke. Måske i teorien, men ikke i praksis som det er nu. Der er simpelthen for meget snak. Situationen i dag er, at branchen i overvejende grad er leveringsdygtig. Vi har mulighed for at levere, men det sker ikke, sagde Kasper Kopp, direktør Tracer, der sælger FSC-træ i både privat og offentligt regi.

Han skød især på den offentlige indkøbsvejledning for træ, der netop er – en vejledning. I praksis medfører det, at det er et fåtal af de offentlige indkøbskroner, der går til bæredygtige produkter.

- Det gode ved vejledningen er, at den eksisterer. Det mindre gode er, at den ikke er bindende. Beslutningstagerne har frit valg, og vejledningens succes afhænger af, om de pågældende beslutningstagere betragter miljøhensyn som tilstrækkeligt vigtige, lød det fra Kasper Kopp.

Ikke nok at gå frivillighedens vej
Blandt panelets deltagere var der enighed om, at manglende viden udgør en væsentlig barriere i bestræbelserne på at få det offentlige til at købe mere bæredygtigt træ. Der blev i den forbindelse henvist til en FSC-undersøgelse, der viser, at hele 40 procent af de offentlige indkøbere slet ikke kender den frivillige indkøbsvejledning.

Dermed ville det være nærliggende at konkludere, at øget oplysning er vejen frem. Rasmus Boldsen fra Miljøstyrelsen fremhævede da også, at der fra Styrelsens side arbejdes med flere tiltag, der skal få flere institutioner til at vælge bæredygtige løsninger – blandt andet det nye partnerskab for offentlige grønne indkøb med deltagelse af seks kommuner.

Den overvejende holdning var dog, at det langt fra er nok at gå ad frivillighedens vej:

- Der er en meromkostning forbundet med bæredygtigt træ, og derfor er det tvingende nødvendigt med lovgivning, sagde Michael Minter fra Concito og fik opbakning fra Kasper Kopp:

- Det er meget svært som importør at konkurrere med hælervarer. Vi skal have en mere fair konkurrence, og det offentlige indkøb er en vigtig drivkraft. Hvis det offentlige køber certificerede produkter, kan virksomhederne få mere træ ind i deres supply chain, sagde Tracer-direktøren og påpegede det paradoksale i, at EU i dag bruger op mod 15 mia. Euro på ulandsbistand til lande, der samtidig har udgifter på 10 mia. Euro som følge af illegal skovdrift.

Kig på briterne
Paneldeltagerne var enige om, at det skal gøres nemmere at vælge grønt. Vi har allerede i dag masser af eksempler, der viser, at det ikke behøver at være dyrere at stille miljøkrav. Markedspriserne skal afspejle miljøbelastningen, og der skal skabes bedre markedsvilkår for grønne løsninger.

Michael Minter pegede på, at undersøgelser tildeler Danmark en placering som nummer fem ud af syv lande på grønne indkøb indenfor ti udvalgte produktgrupper. I Danmark har vi faktisk en lille merudgift ved grønne indkøb, mens andre lande sparer penge, og blandt andet i byggeriet er der et uforløst potentiale ved at satse mere på grønne indkøb, mente han.

- Kig på briterne, der har fået et langt mere effektivt system op at køre. Det er tankevækkende, at andre lande godt kan tjene penge på en omstilling, sagde Kasper Kopp, der kunne oplyse, at over 60 procent af det udbudte træ på det britiske marked i dag er bæredygtigt.

Baggrunden for succesen i England er, at man her netop har indført krav om bæredygtigt indkøb af træ i offentligt regi. Det samme har Frankrig, Tyskland, Holland og Belgien.

Temadagen blev afsluttet med et gå-hjem-møde om EU Timber Regulation, der træder i kraft den 1. marts 2013. Læs mere om dette senere her på Wood Supply.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.19