23948sdkhjf

Slutafregninger: Titusindvis af virksomheder viser stor tålmodighed

Titusindvis af danske virksomheder ved endnu ikke, om de er købt eller solgt i forbindelse med den coronakompensation, de har fået udbetalt af Erhvervsstyrelsen.

Men de har tilsyneladende udvist stor tålmodighed hvad angår den såkaldte slutafregning som alle modtagere af kompensation skal indsende til styrelsen.

Sådan lyder meldingen fra både Dansk Industri og SMV Danmark, der organiserer de små og mellemstore virksomheder..

Cirka 99.000 virksomheder og freelancere har fået udbetalt kompensation for løn, faste omkostninger, tabt omsætning og indkomst i den første kompensationsperiode, hvor der blev udbetalt fra marts til august 2020. De har alle skullet indsende dokumentation for, at det beløb, de fik udbetalt, var det rigtige - og Erhvervsstyrelsen lovede  i første omgang at udmelde en sagsbehandlingstid inden udgangen af august. 

Det blev siden ændret til først udgangen af september og så udgangen af oktober, men udmeldingen er endnu ikke kommet. Det tager virksomhederne tilsyneladende med ophøjet ro.

- Jeg har ikke hørt om nogen virksomheder, der har spurgt os om den sagsbehandlingstid. Jeg kan godt forstå, hvis de er forvirrede over, at Erhvervsstyrelsen har rykket datoen flere gange, men de brokker sig mig bekendt ikke over, at det går for langsomt at komme med en dato, siger erhvervsjuridisk konsulent Malene Dall fra Dansk Industri.

- Vi skal ikke langt ind i 2022

Den nævnte dato handler udelukkende om, hvornår Erhvervsstyrelsen melder ud, hvor lang selve sagsbehandlingstiden bliver på bunken af slutafregninger. 

Og det skal under alle omstændigheder går temmelig hurtigt at komme gennem bunken, fastslår Malene Dall.

- Det er svært at sige, hvad en rimelig tid er, men umiddelbart vil jeg mene, at når først Erhvervsstyrelsen begynder at behandle en slutafregning, bør den være færdigbehandlet i løbet af en måned.

- Hos Dansk Industri forventer vi da i hvert fald, at vi ikke skal langt ind i 2022, før alle har fået behandlet deres slutafregning. Hurtighed må være et keyword - nu skal virksomhederne have en vished for, hvor de står henne - om de skal betale penge tilbage eller have udbetalt mere, siger hun.

- I princippet kan man ende med at skulle betale hele det udbetalte beløb tilbage, og det er måske ikke alle, der har budgetteret med det, tilføjer Malene Dall

Det kan godt undre konsulenten, at Dansk Industri ikke har fået en lang række henvendelser fra virksomheder, der ikke forstår, hvorfor der i det mindste ikke for længst er meldt en sagsbehandlingstid ud.

- Men jeg ser det også som ret positivt, at de danske virksomheder har fokus på at drive deres virksomhed og ikke bruger en masse energi på at bekymre sig om slutafregningen, når de har indsendt den.

- Der er jo stadig også mange, som  ikke har fået slutafregnet endnu, og dem har vi hos Dansk Industri indtil videre haft fokus på, nævner hun.

Vierksomhederne har flere gange fået udskudt fristen for at slutafregne. Nu hedder fristen 31. oktober, men med mulighed for at få søge om 30 dages forlængelse.

SMV Danmark: Ingen panik

Hos SMV Danmark oplyser chefjurist Jeppe Rosenmejer, at heller ikke de små og mellemstore virksomheders organisation har hørt fra slutafregnings-bekymrede medlemmer.

- Men det vil da være rart for dem snart at få at vide, om de skal betale en frygtelig masse penge tilbage eller have mere kompensation. Jeg vil tro, at de har været meget fokuseret på at få søgt om kompensation og få pengene udbetalt, og at de så tager det lidt mere cool med at få besked om slutafregningen. Det tyder ikke på, at nogen er ved at gå i panik, siger han.

Frederik Rosenmejer har fået den opfattelse, at Erhvervsstyrelsen allerede er i gang med at slutafregne, og at nogle virksomheder har fået besked om, hvordan deres kompensation er landet. 

Under alle omstændigheder har han forståelse for, at styrelsen indtil videre har prioriteret at få behandlet de tilbageværende nye ansøgninger om kompensation frem for slutafregningerne.

Food Supply har de seneste dage flere gange forgæves forsøgt at få en kommentar fra Erhvervsstyrelsen.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094