23948sdkhjf

Med FSC i Tanzania: Rejsen begynder

Mette Vestergaard vandt i efteråret FSC Design Award. Hun er nu i Tanzania for at realisere sit vinderprojekt på et lokalt værksted. Følg hendes oplevelser her på Wood Supply.
Med opslagstavlen "HapsHaps" løb Mette Vestergaard sidste år med sejren i FSC Design Award foran 76 andre bæredygtige design.

Hun er nu taget på sin vinderrejse til Tanzania, hvor hun med egne øjne får at se, om en FSC-skov virkelig kan gøre en forskel for natur og mennesker. Samtidig har hun taget udfordringen op med at forsøge at forene danske designtraditioner med tanzanisk håndværk og formgivning.

I samarbejde med FSC Danmark vil vi her på Wood Supply i den kommende tid følge Mette og resten af FSC-delegationen fra sidelinjen. Det sker via en blog, som vi gengiver her på portalen.

Dag 2: Rejsen begynder
En mur af fugtig og varm morgenluft slår imod os, vi er netop landet i Dar es Salam, Tanzania. Her er der bjerge i horisonten og en lille flad lufthavnsbygning venter på os med åbne døre. Et par papirer udfyldes, og så tager det ellers ikke lang tid, før vi har lastet firhjulstrækkeren og har sat kurs mod FSC-skovområdet i Kilwa.

Maj Manczak fra WWF er ansvarlig for FSC-projektet i Kilwa og følger os på turen. Hun opdaterer os på skovsituationen i landet, alt imens timer og atter timer af hullet og mudret vej leder os syd på langs kysten.

Skovene forsvinder i stilhed
I Tanzania er det ikke kun den internationale tømmerindustri, som er med til at fælde skovene. Det er i høj grad også lokale kræfter, der er med til at tynde ud i skovområderne på en ubæredygtig måde. Fx skal vi denne dag ikke holde hvil længe ved vejen, før en mand kommer cyklende med en stamme bagpå, eller lokale tilbyder os snittede træfigurer i den eftertragtede men truede sort Mpingo.

Og over alt ses store sække med trækul udvundet fra områdets skove. Mens Mette forsøger sig med en frokost bestående af den lokale majsmelsbolle, kommer flere sælgere til med små Mpingo figurer i hænderne.

- Det er en stille form for ødelæggelse af skovene, vi ser her i Tanzania. Det er en langsom udnyttelse, hvor lokale løbende henter de dyreste og mest attraktive sorter og dermed tynder skovene, til de ikke længere har en værdi. Herefter bliver de måske fældet helt, fortæller Maj.

Det er ikke en bæredygtig løsning. Derfor går turen også mod Kilwa og fire FSC-skovområder, hvor Mette skal se, om FSC kan skabe økonomi af skovene uden at ødelægge dem.

En lille bro med stor betydning
Vi har kørt en fem timer fra lufthavnen og krydser nu en flod via en lang, smal betonbro. Den er ikke videre køn eller særligt anseelig, men broen har faktisk betydet en masse for lokalområdet.

I et land, hvor logistik er en kæmpe udfordring, betyder broen, at man nemmere kan drive skovene på den anden side i områderne omkring Kilwa, hvor vi er på vej til. Det betyder også, at man i fremtiden nemmere vil kunne købe træ fra Kilwa i Danmark.

Med på rejsen er:
• Designstuderende og vinder af FSC Design Award 2011, Mette Vestergaard
• Kommunikationsansvarlig og blogger hos FSC Danmark, Ida Rehnström
• WWF, skov og energi i Afrika, Maj Manczak
• Fotograf, Morten Bo Johansson

I morgen går turen til Kilwa og FSC-skovene, hvor der lever vilde elefanter, og hvor man forsøger at bekæmpe illegal hugst med FSC som middel.

Om FSC Design Award
Mette Vestergaard vandt i efteråret 2011 den årlige designkonkurrence FSC Design Award, hvor hovedpræmien denne gang var en rejse til Tanzania.

FSC Design Award stiller krav til, at deltagerne kombinerer bæredygtighed med æstetik og funktionalitet, og bæredygtighed er således et vigtigt element i bedømmelsen af de deltagende designs. FSC Design Award er en tilbagevendende begivenhed og er speciel, fordi alle indkomne bidrag bedømmes ved samme event.

Mette Vestergaard vandt konkurrencen med opslagstavlen ”HapsHaps”, der er fremstillet udelukkende af bæredygtigt træ. Vinderdesignet bærer navnet ”HapsHaps”, fordi man kan hænge papir og kort op på den uden at bruge nåle og magneter.

Det er sjette år i træk, at FSC Danmark sender en ung designstuderende på en rejse til en FSC-certificeret skov et sted i verden. Formålet er at vise, hvordan FSC gør en forskel for skov, dyr og mennesker, og hvordan valget af bæredygtigt træ har stor indflydelse på skoven og dens indbyggere. Samtidig får den designstuderende lov til at udforme en prototype af sit design i samarbejde med lokale værksteder og i lokale træsorter. Designrejsen går i år til Tanzania, hvor Mette Vestergaard i følgeskab af en journalist og en fotograf tager på en uforglemmelig rejse.

Bag FSC Design Award står organisationen FSC Danmark og miljøorganisationen WWF Verdensnaturfonden. Begge organisationer har til hensigt at sikre, at mere træ bliver brugt bæredygtigt.

Læs også:
Dag 1: Skovene i Tanzania
Originalitet vandt FSC Design Award 2011

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.096