Vinduesfabrik genrejst med ny ejerkreds
Seks uger efter konkursen i Linolievinduet snurrer maskinerne igen i Bøvlingbjerg. En ny ejerkreds har skabt et nyt setup og genansat størstedelen af medarbejderne.
Konkurser hos to større kunder og et mislykket projekt i Litauen gjorde udslaget, men Leo Holm Madsen har hele tiden troet på sit koncept. Sideløbende med konkursen har han og en ny ejerkreds arbejdet hårdt på at køre virksomheden videre i et nyt setup. Det er nu lykkedes.
Efter en seks uger lang proces kunne det nye selskab, Linolievinduer og Døre ApS, i sidste uge genoptage produktionen på fabrikken i Bøvlingbjerg. Ejerne er to tidligere medarbejdere – Joan Madsen og Henrik Eriksen – samt en ekstern investor, Kim Toft, der ejer et vognmandsfirma i lokalområdet.
Noget der er værd at bevare
Joan Madsen bliver ny administrerende direktør. Leo Holm Madsen selv, som før konkursen var eneejer, kommer i praksis til at stå udenfor ejerkredsen, mens han i det daglige får en ledende rolle internt i det nye selskab.
- Rent produktionsmæssigt fortsætter vi uændret i forhold til det, som det gamle Linolievinduet stod for. Vi har stort set formået at beholde ordrebeholdning og kundekreds. Enkelte større kunder er faldet væk, men når du kigger lidt længere frem, er det ikke noget, der skader virksomheden. Nu har vi fået pustet ud, og så er der kun en vej – og det er fremad, siger Leo Holm Madsen til Wood Supply.
Størsteparten af medarbejderne, hvilket vil sige lidt mere end et par håndfulde, er allerede genansat. Her, godt en uge efter opstarten, er de første nye ordrer skrevet i bogen, og med en forholdsvist stor egenkapital i ryggen har Leo Holm Madsen fået optimismen tilbage:
- Vi er fri af den situation, som låste det gamle selskab. Vi har en effektiv organisation, der kan tjene penge, og det skaber grundlag for at køre en virksomhed, der også kan være her om fem år og ti år. Vi har noget, der er værd at bevare.
Fem års opbygning ramlede på to måneder
Leo Holm Madsens engagement i Linolievinduet tog sin begyndelse i 2005. Han overtog dengang en virksomhed på konkursens rand – med en lille egenkapital, lav omsætning, en ineffektiv produktion og stor gæld.
Men Leo Holm Madsen havde en idé. Han så en mulighed i at udvikle virksomhedens produktion af koblede vinduer, som på daværende tidspunkt udgjorde en mindre del af omsætningen. I de efterfølgende år blev alt andet skåret fra, og i 2011 var omsætningen tredoblet i forhold til niveauet i 2005. Firmaets gæld var dog konstant en klods om benet, og i løbet af ganske kort tid i starten af 2012 ramlede korthuset.
- Der ligger selvfølgelig en historik bag alle konkurser. Der blev brugt fem år på at bygge op, men gælden og krisen gjorde os sårbare. Hver gang vi tjente en krone, tog kreditorerne halvanden. Oveni blev vi ramt af enkeltstående hændelser, og det betød, at de penge, vi tjente i 09, 10 og 11, de forsvandt i marts 12, forklarer Leo Holm Madsen.
Realistisk budget
I ugerne op til konkursen besøgte Leo Holm Madsen alle sine kreditorer. Det er en afgørende årsag til, at Linolievinduer og Døre i dag har præcis de samme leverandører som før konkursen, for – som han siger – ” i Vestjylland betyder den gensidige tillid alt ”.
Leo Holm Madsen tror fuldt og fast på, at virksomheden kommer stærkt tilbage med samme vækstrater som de tidligere år. Men han understreger, at forretningen skal udvikles med stor respekt for den situation, det er lykkedes at komme ud af:
- Selvfølgelig har vi et reduceret budget i forhold til 2011. Vi skal nå en omsætning, der er 40 procent lavere. Det får vi nemt ved at holde, og jeg tror også, at vi kommer højere. Men det er vigtigt at komme ud med noget, der balancerer med virkeligheden. Vores budget må der ikke stilles spørgsmålstegn ved, når der er gået ti måneder, fastslår han.
Virksomheden har ordrer til og med august måned, og her i opstarten er det tilmed lykkedes at få foden indenfor på de skandinaviske nærmarkeder gennem par eksportordrer af ” betydelig ” størrelse.
- Det har ikke været let, men det er lykkedes – og det er det vigtigste. Vi er så glade, som vi overhovedet kan være, så nu handler det om at få noget produktion ud af døren og nogle penge i kassen, slutter Leo Holm Madsen.
Læs også: Vinduesfabrik vil fortsætte efter konkurs