EU-aftale om standardisering vigtig for europæisk vækst
Det danske EU-formandskab nåede onsdag aften til enighed med Europa-Parlamentet om en revision af det europæiske standardiseringssystem.
Langt de fleste virksomheder baserer i dag en del af deres forretning på standarder, og standardisering bliver stadig vigtigere for konkurrencekraft og innovation i takt med den stigende globale arbejdsdeling og internationalisering af markeder for både produkter og serviceydelser. Derfor har det stor betydning for europæisk erhvervsliv.
- Vi får med den aftale, der nu er landet, et mere moderne system til at udvikle europæiske standarder, der minimerer virksomheders omkostninger, når de handler indbyrdes og samtidig er garant for, at produkter lever op til krav om sikkerhed, miljø og sundhed, forklarer DI’s europapolitiske chef Sinne Backs Conan.
Får indre marked til at hænge bedre sammen
Hun peger på, at revisionen af det europæiske standardiseringssystem er af stor betydning for EU’s indre marked.
- Det indre marked har været en sikker vækstmotor de sidste 20 år. Derfor er det positivt, at der i kølvandet på krisen er kommet et fornyet politisk fokus på at få det indre marked til at hænge bedre sammen, konstaterer Sinne Backs Conan.
Hun kvitterer for, at det danske EU-formandskab med aftalen er kommet i mål med en sag, der på forhånd var udråbt til at være en vigtig sag for regeringen.
Tiltrængt modernisering
I tæt samarbejde med Christel Schaldemose (MEP), som sidder EP’s Indre Marked Udvalg har det danske EU formandskab sikret, at der nu er et revideret og forbedret system til udvikling af europæiske standarder, der understøtter vækst og samtidig sikrer forbrugerbeskyttelse.
- Den nye forordning gør den europæiske standardisering åben. Vi får en tiltrængt modernisering af arbejdet med standarder at se. Fremover bliver involveringen af forbrugere, arbejdstagere og miljøorganisationer sat i system. Det vil gøre standarderne bedre, mere relevante og mere sikre, slår Christel Schaldemose fast.
Anvendelse af standarder minimerer virksomhedernes produktions- og samhandelsomkostninger, styrker konkurrencekraften og bidrager væsentligt til innovation. En analyse lavet for Erhvervsstyrelsen viser, at standarders bidrag til væksten i BNP svarer til 1,2 mia. kr. årligt.
Kilde: Dansk Industri - http://www.di.dk