23948sdkhjf

Klumme: Nu skal den danske FSC-skovstandard revideres

En revidering af den nuværende FSC-skovstandard i Danmark kan på længere sigt øge mængden af certificeret træ på markedet, vurderer Per Lynge Jensen fra FSC Danmark.
Klumme af Per Lynge Jensen, Ansvarlig for Standardrevidering hos FSC Danmark

Meget er sket siden 2004, hvor den første udgave af den danske FSC-skovstandard blev vedtaget.

Netop nu står FSC Danmark derfor foran at skulle revidere den danske FSC-skovstandard, der er den standard, som danske skove bliver FSC-certificeret efter.

Det er en proces, der på sigt kan øge mængden af certificeret træ på det danske marked. Processen indebærer, at skovbruget, miljøorganisationer og sociale interesseorganisationer sammen går i dialog og opnår konsensus i forhold til, hvad der kræves for at kunne dokumentere ansvarlig FSC-skovdrift i Danmark.

Hos FSC Danmark håber vi, at så mange som muligt vil deltage i processen eller følge med på sidelinjen, som arbejdet skrider frem. FSC bygger på demokrati, lighed og inddragelse af alle interessenter. Revideringen af skovstandarden er derfor en unik, men også udfordrende proces.

Grundstenene i FSC
FSC’s skovcertificering er bygget op omkring 10 principper og en række kriterier for ansvarlig skovdrift, som gælder alle FSC-certificerede skove i verden. Når vi fortæller virksomheder og forbrugere om et produkt der er lavet af træ fra ansvarligt drevne skove, hvor der tages hensyn til natur, dyr og mennesker, så gør vi det ud fra FSC’s 10 principper.

Blandt principperne og kriterierne er der for eksempel krav om, at skovarbejderne skal have ordentlige forhold, at skovens lokale brugere tilgodeses, og at skovdriften tager hensyn til vandressourcer og plante- og dyreliv. Principperne og kriterierne er kun grundlæggende, og derfor er det nødvendigt at de tilpasses nationale forhold. Der er fx stor forskel på at drive en skov i Congo og i Vestjylland, naturen er forskellig, størrelsesforholdene er forskellige og de sociale hensyn vil også være meget forskellige.

Derfor udvikler vi lokale indikatorer, som skal gøre FSC’s principper og kriterier målbare. Det er dette arbejde, som gennemføres blandt skovbruget, miljøorganisationer og sociale interesseorganisationer i arbejdet med at revidere den danske FSC-skovstandard.

Åben dialog for alle interesserede
Hele processen for revideringen er en demokratisk proces, som varetages af en nedsat arbejdsgruppe. Her er det hverken miljøorganisationerne, der alene bestemmer, heller ikke skovbruget eller sociale organisationer, men alle tre grupper af interessenter i fælleskab. Arbejdsgruppen er inddelt i tre kamre, et økonomisk, et socialt og et miljøkammer, og interessenterne sidder rundt om det samme bord og udvikler i fællesskab, under hensyn til og respekt for de forskellige interesser, indikatorerne for den danske standard.

Arbejdsgruppen kan af gode grunde ikke rumme alle interessenter, men der nedsættes et repræsentativt udsnit. Alle interessenter har dog stadig muligheden for at blive hørt gennem det såkaldte ”konsultative forum”, hvor udkast af standarden sendes i høring. Det konsultative forum er åbent for deltagelse fra alle interessenter, også interessenter fra industrien og handelsvirksomheder.

FSC Danmark har ingen interesse i at påvirke indholdet i den udviklede standard, men har derimod en interesse i på bedst mulig måde at sikre en ansvarlig skovdrift. Set i det lys er der to elementer, der er vigtige for den reviderede standard: Den skal være troværdig, og den skal være udbredt. På den måde opnås der størst mulig effekt i skoven, og det er trods alt det det drejer sig om.

Mere dansk FSC-træ på markedet?
Målet med at revidere standarden er blandt andet at gøre den endnu mere attraktiv at støtte op om for vores interessenter, så der tages hensyn til dyr, natur og mennesker. Men også til store som små skovejere i Danmark, som skal kunne certificeres efter den. Vores håb er så, at endnu flere danske skove kan blive FSC-certificeret.

I dag er ca. 30-40 procent af det danske skoveareal FSC-certificeret, og kun en ganske lille andel er private skove. FSC Danmark håber, at den nye standard vil ændre på dette, så vi vil se mere FSC-certificeret træ på markedet til gavn for skovene og til gavn for de mange forbrugere, der ønsker dokumenteret ansvarligt indkøb og produktion af træbaserede produkter. Dette vil også i sidste ende komme de certificerede virksomheder til gode.

Læs mere om revideringen af den danske skovstandard på www.fsc.dk
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078