23948sdkhjf

Vinduesindustrien: Bygningspuljens tilskud til vinduer er spild af penge

Når håndværkerfradraget afskaffes fra 1. april i år, kan man fortsat søge tilskud fra Bygningspuljen 

. Men det kan ikke svare sig, når det gælder vinduer. Det mener foreningen Vinduesindustrien.

- Ud fra vores beregninger, vil det nemlig slet ikke være rentabelt med et tilskud fra Bygningspuljen, så vi mener faktisk, de penge vil være spildt, siger Johny Jensen, direktør i Vinduesindustrien.

Tilbage i september 2021 ændrede et flertal i Folketinget reglerne for tilskud gennem Bygningspuljen. Hermed ændredes kravene, som vinduerne skal leve op til for overhovedet at få del i puljen. De krav mener Vinduesindustrien ikke fordrer den grønne omstilling.

- Vi synes ikke, grundet Bygningspuljens skærpede krav til vinduer, i forhold til bygningsreglementets krav, medvirker til at sætte fart i den grønne omstilling og øge udskiftningshastigheden af de gamle og udtjente vinduer, siger Johny Jensen og uddyber:

- Det betyder, at det tilskud, man vil kunne få, faktisk kun dækker merudgiften til vinduerne, i forhold til at opfylde det skærpede krav i Bygningspuljen, uden at det giver en dokumenteret ekstra energibesparelse, siger han.

Spar 310 kroner om året

På den lange bane kunne man måske forestille sig, at prisen på vinduerne ville falde i takt med at efterspørgslen kan stige, men det tror Johny Jensen ikke.

- Vi ser ikke for os, at denne merpris på vinduerne vil falde, idet Danmark er det land i verden, der sætter de skrappeste krav i forvejen til energivinduer, og det er særligt dyrere glas, der bliver brugt for at opfylde det skærpede krav i Bygningspuljen. Prisen på vinduerne vil først falde, hvis andre lande begynder at stille samme krav og det er der intet der tyder på, tværtimod, lyder forklaringen.

Vinduesindustriens beregninger viser, ifølge Johny Jensen, at det er en noget ringe besparelse ved at udskifte vinduerne til nogle, der lever op til kravene.

- Ifølge beregninger udført på Energistyrelsens energiberegner viser det sig, at der for et typisk 70’er parcelhus beregningsmæssigt er en årlig varmebesparelse på 21,8 pct. hvis man skifter de gamle vinduer ud med det, der er lovkravet i dag. Vælger man den laveste af de nye tilskudsklasser, er der yderligere 1,1 pct. at hente, mens man med vinduer i den højeste tilskudsklasse sparer yderligere omkring 1 pct, svarende til 310 kr. pr. år, siger Johny H. Jensen.

Professor bakker op

Vinduesindustriens holdninger bakkes op af Per Heiselberg, der er professor og Klimarådets ekspert på bygningsområdet.

- Det bliver hurtigt en teoretisk diskussion. Men ham i murermestervillaen får ikke væsentligt mere ud af at sætte markedets mest energieffektive vindue i sit gamle hus end hvis han havde valgt et vindue, som lever op til de almindelige lovkrav, der er i dag, siger Per Heiselberg, professor og medlem af Klimarådet.

Han mener i stedet, man bør lave regler for tilskud, der tager udgangspunkt i husets energibesparelse som helhed.

- I virkeligheden handler det om, hvad man skal bruge pengene på: Er den ekstra energibesparelse for lille i forhold til den ekstra omkostning? Var det bedre at bruge pengene på nogle andre tiltag, som gav mere energibesparelse for bygningen? Tilskudsordningen knytter sig op på nogle enkelte teknologier og additionalitetsprincippet,hvorimod man slet ikke kigger på bygningen som helhed. Man bør se på den enkelte bygning og identificere, hvor man får mest energibesparelse for pengene i stedet for at pege nogle enkeltdele i bygningen ud og lade dem få tilskud, siger Per Heiselberg.

 Fakta om Bygningspuljen:

Formålet med Bygningspuljen er at nedbringe energiforbruget og omstille varmeforsyningen i helårsboliger i Danmark.

Der gives overordnet set tilskud til tre ting:

  1. Skift af varmekilde
  2. Renovering af klimaskærm, og
  3. Optimering af boligens drift. De konkrete energiforbedringer i tilskudsordningen er defineret ud fra en positivliste. Eksempler på energirenoveringstiltag er:
  • Konvertering til små individuelle varmepumpeanlæg
  • Udskiftning af facadevinduer
  • Etablering af balanceret mekanisk ventilation med varmegenindvinding med varmeveksler.
  • Efterisolering

Det er muligt for helårsboligejere, herunder private husejere, ejerforeninger, andelsboligforeninger, almene boligforeninger, kollegier, interessentskaber, udlejere m.m. at ansøge om tilskud til energirenoveringer. Tilskuddet er skattefritaget for private boligejere.

Bygningspuljen åbner igen for ansøgninger i første kvartal i år (2022).

Kilde: Energistyrelsen

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.109