Tvilum-direktør indstiller sig på stilhed efter stormen
Det går sådan set fint i Fårvang. Det fortæller Tvilum-direktør Torben Porsholdt, der dermed fastslår, at det ikke var et resultat af generelt trange tider, da møbelkoncernen i sidste uge måtte afskedige en række medarbejdere på den tidligere Steens Group-fabrik i nærliggende Kjellerup.
– Der er tale om ganske almindelig husholdning. Skal vi bygge et nyt fundament på fabrikken i Kjellerup, har vi måttet fjerne de produkter, der enten ikke passer ind, ikke har nok volumen eller som vi ikke tjener penge på, forklarer han.
Det reducerede produktprogram reducerede også behovet for hænder på fabrikken, som Tvilum overtog tilbage i maj, og derfor måtte møbelproducenten i sidste uge sige farvel til 34 af de godt 200 medarbejdere, der fulgte med handlen.
– Lidt mere end 10 af dem har vi kunnet tilbyde en samtale om et job i Fårvang i stedet, og selvom det selvfølgelig er trist for de berørte medarbejdere, er det godt for holdet, at det nu er overstået, og der er kommet ro på igen, siger Tvilum-direktøren.
En dyr tid
Og ro er ikke ligefrem noget, Torben Porsholdt oplever i overflod for tiden. Ordreindgangen er stort set det eneste, der forholder sig nogenlunde stabilt, mens kostprisstigninger og forsyningsusikkerhed fortsat gør markedet svært at navigere i.
– Vi har måttet hæve salgspriserne en fire-fem gange det seneste år, først drevet af omkostninger på råvarer og senest også af stigningerne på elpriserne, der er meget voldsomme lige nu, fortæller han og understreger, at Tvilum som volumenproducent af møbler i den lavere prisklasse rammes hårdt, når råmaterialerne fordyres.
– Alene en spånplade er næsten fordoblet i pris, og da vi i forvejen opererer med en lav indtjeningsmargin, er vi nødt til at tilpasse priserne relativt hurtigt, forklarer han.
Det har imidlertid endnu ikke haft en afskrækkende effekt på møbelkæmpens kunder.
– Vores ordreindgang ligger pænt i øjeblikket, vi har vundet nogle nye modeller til Jysk, og der er også kommet mere Ikea ind, så der er forretning, og i øjeblikket er der ikke noget, der tyder på, at de højere priser skræmmer kunderne, lyder det fra Torben Porsholdt, der dog understreger, at man hos Tvilum også må forholde sig til tidsforskydning som en faktor.
– Bortset fra i USA og Canada sælger vi ikke direkte til slutkunden, så der er altid en tidsforskydning i forhold til, hvornår vores salgsprisstigninger slår igennem afhængigt af, hvordan kundernes lagerbeholdning ser ud, forklarer han.
Tæt på forretningen
Der er således nok at tage højde for, når der for tiden skal lægges planer og budgetter på direktionskontoret i Fårvang.
– Vi oplever, at vores budgetter nærmest er forældede, før de overhovedet bliver trykt, så hvordan lægger man planer i sådan en tid?, spørger Torben Porsholdt, inden han giver sit bud på et svar.
– Det handler om at holde sig meget, meget tæt på forretningen. Man må hele tiden prøve at læse markedet, og hvad det fortæller, og især holder vi nøje øje med ordreindgangen, fortæller han og uddyber:
– Indtjeningen er jo volumen ganget med, hvad du tjener pr. produkt – så først har vi skullet have indtjeningen pr. produkt på plads, og det har vi fået, men det næste, der risikerer at ske, er, at volumen forsvinder. Og den situation har vi også en plan klar for, men der er altså endnu ikke noget, der tyder på det, slår han fast.
At virkeligheden hurtigt kan ændre sig, er der dog ingen tvivl om. Det gjorde den eksempelvis i efteråret, da Tvilum efter blot fem ugers tid i november måtte afblæse den arbejdsfordeling, der ellers var varslet året ud.
– Vi oplevede, at stabiliteten i forsyningskæderne overraskende hurtigt kom tilbage, fortæller Torben Porsholdt, der håber, at det også snart gør sig gældende for de andre faktorer, der påvirker forretningen.
– Den næste tid skal vi have fokus på at få Steens helt integreret i Tvilum, men ellers er der ikke meget andet at gøre end at vente og se, hvad der sker i verden. Det kan gå alle veje, og der er storm lige nu, men vi ved, at det før eller siden bliver stille igen, slår han fast.