23948sdkhjf

Vindmøllevinger kan blive til nye møbler

Rådet for Teknologi og Innovation har bevilget støtte til et konsortium, der vil genanvende vindmøllevinger – fx til nye møbler. Novopan, Midform og Velux er blandt deltagerne.
Rådet for Teknologi og Innovation har støttet otte nye innovationskonsortier, hvor virksomheder, forskningsinstitutioner og almennyttige rådgivningsparter samarbejder om at skabe grundlag for innovation i danske virksomheder:

- Innovationskonsortierne er et væsentligt bidrag til at få forskning og innovation omsat til vækst og beskæftigelse. Projekterne tager udgangspunkt i virksomhedernes udviklingsbehov, men ofte fører samarbejdet til løsninger på problemstillinger som har relevans for en hel branche eller tilmed samfundet som helhed, siger Conni Simonsen, der er formand for Rådet for Teknologi og Innovation.

Genanvendelse af plastkompositter
Et af de otte støttede innovationskonsortier er "GenVind", der vil identificere og udnytte miljømæssige og økonomiske farbare veje for genanvendelse af udtjente og kasserede plastkomponenter, som man finder i for eksempel vindmøllevinger.

Mængden af kompositaffald blev af Plastindustrien i Danmark sammen med Miljøstyrelsen opgjort til 7.000 tons i 2010. Dette skyldes, at det i dag bedre kan betale sig at deponere fx gamle og udtjente vindmøllevinger frem for at genbruge kompositterne.

- Målet er at udvikle teknologier, der muliggør et bæredygtigt genbrug af kompositaffald. Med dette projekt vil konsortiet demonstrere, at affaldet kan finde anvendelse i mange forskelligartede produkter – fx vil en af parterne udvikle møbler baseret på regenereret materiale, lyder det blandt andet i beskrivelsen.

I 2025 forventer man, at Europa vil stå med 200.000 tons skrottede vindmøllevinger hvert år. Hvis man i stedet for at skrotte dem udvandt glasfiner af vindmøllevingerne, kunne man spare 240.000 tons CO2 om året. Det svarer til omkring 24.000 europæeres årlige CO2-udledning.

Projektet har et budget på 43,5 mio. kr. Heraf har Rådet for Teknologi og Innovation givet tilsagn om 19 mio. kr.

Konsortiets deltagere
Virksomheder:
Vestas Wind Systems A/S, Siemens Wind Power A/S, LM Wind Power A/S, Barsmark A/S, Averhoff A/S, IF Nedbrydning, Fiberline A/S, Velux A/S, Novopan Træindustri A/S, Midform A/S, Tunetanken A/S, Tuco Marine Group, Contec ApS, Dyrup A/S, Comfil ApS, Plastindustrien i Danmark.

Forskningsinstitutioner:
Aalborg Universitet, Risø DTU, University of Nottingham

Videnspredningsparter:
Teknologisk Institut, Force Technology
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.093