Udveksling udvider horisonten
Ribu Inventarsnedkeri og U.D. Vinduer har med stort udbytte udvekslet lærlinge. - En rigtig god idé, mener Dansk Byggeri.
Ribu Inventarsnedkeri i Silkeborg og U.D. Vinduer i Ulstrup har gennem to uger udvekslet lærlinge. Formålet har været at give de to unge lærlinge indsigt i en anden produktionsvirksomhed, og virksomhederne har til gengæld fået nye indtryk og inputs fra den ’nye’ lærling.
- Fordelen for os var, at vores lærling fik nye øjne på arbejdet. Han er også blevet modnet af udvekslingen. Selv har han givet udtryk for, at det har været sjovt og lærerigt at komme ud og se en anden produktion. Det er helt klart noget, vi vil gøre igen, hvis det er muligt, fortæller Uffe Dalmose fra U.D. Vinduer.
Hos Ribu Inventarsnedkere er man enig i, at udveksling af lærlinge er en god oplevelse:
- Vores lærling syntes, at det var spændende at se en anden virksomhed og prøve at arbejde med noget helt andet, end han normalt gør hos os. Og det kostede jo ikke mere end den tid, vi har investeret i at få aftalen med U.D. Vinduer på plads, siger direktør Martin Klein.
Kan gå op i en højere enhed
Hos Dansk Byggeri betragter man udveksling af lærlinge som en rigtig god idé. Virksomheder, der i perioder har slunkne ordrebøger, har mulighed for at sende deres lærlinge på udveksling i en virksomhed, hvor den ekstra arbejdskraft modtages med kyshånd. Omvendt kan en virksomhed få en lærling på besøg i en periode med spidsbelastning, så det er en ordning, hvor alle vinder, siger Louise Pihl, uddannelseschef i Dansk Byggeri:
- Naturligvis skal udvekslingen ikke tage fokus fra det vigtigste – nemlig indlæringen. Men kan virksomheder og lærlinge imellem få det til at gå op i en højere enhed sammen, kan vi kun bakke op om initiativet, fastslår hun.
Ifølge Louise Pihl er det ikke ualmindeligt, at virksomheder ’låner’ lærlinge af hinanden. Men der findes ingen tal på, hvor mange virksomheder, der benytter sig af udvekslingsordningen, da det ikke registreres.