Klumme: Innovation i det 21. århundrede
Over 80 % af bolig- og beklædningsbranchens omsætning hentes på eksportmarkederne. Derfor er der al mulig grund til at arbejde med innovation.

Selv om vi ved, at innovation er den bedste investering i bæredygtig vækst, betyder de usikre økonomiske tider, at investeringer i nye tiltag stadig er begrænset mange steder.
Innovationsnetværket Livsstil – Bolig & Beklædning har undersøgt bolig- og beklædningsbranchen, ligesom andre aktører har undersøgt andre brancher.
Alle indikationer viser, at virksomheders overlevelse afhænger af deres fokus på og muligheder for at innovere. Mere end 80% af bolig- og beklædningsbranchens omsætning hentes på eksportmarkederne, så næsten alle vores virksomheder er oppe imod global konkurrence og markedsforventninger. Derfor er der al mulig grund til at arbejde med innovation – herunder at se på, hvordan man minimerer sine risici i innovationsarbejdet.
Lad mig først lige minde om den brede definition af innovation: Alle nye tiltag eller ændringer, der fører til en økonomisk gevinst. For at få det bedste ud af innovationsaktiviteterne er det nødvendigt at arbejde strategisk. Frem for at krydse fingre for, at fremtiden viser, at forskellige ad hoc-tiltag var rigtige, er det meget bedre at strukturere nye aktiviteter allerede nu.
1. Kreative tiltag for at få nye ideer med i porteføljen
Alle vegne findes der en masse gode intentioner og ideer, som ikke altid bliver samlet op; de er i virksomheden, men også rundt i værdikæden; hos underleverandører, kunder etc. Men det kræver ressourcer og struktur at få ideerne beskrevet og - ikke mindst - kvalificeret.
Alexander Osterwalder leverer i sin bog ”Business Model Generation” et rigtig godt redskab til kreative virksomheder. Han lægger nemlig op til, at virksomheder kortlægger deres forretningsmodel som en organisk størrelse. Det giver et godt udgangspunkt for at få indsigt i sine aktiviteter, så man lettere kan vurdere, hvor man kan ændre/udvide et eller flere områder i forretningsmodellen.
I øvrigt kommer Alexander Osterwalder til Herning d. 11. september, hvor han vil fortælle om modellens baggrund og fordele. Flere virksomheder, der har deltaget i projekter, hvor der arbejdes med hans model (f.eks. Match Innovation Cup og Pit Stop for kreative virksomheder) vil fortælle om deres erfaringer med modellen - så sæt kryds i kalenderen allerede nu.
Kreative processer, hvor der søges inspiration i andre brancher og områder end de normale kanaler, er spændende og giver nytænkende og anderledes ideer. Men ofte kræves der eksperter til at facilitere sådanne processer, så de bliver kørt på en professionel måde. I projektet Retrokoncepter, hvor de deltagende virksomheder fik inspiration fra museernes historiske kollektioner og bæredygtige materialer, kom der helt nye ideer frem. Der var samtidig hjælp fra improvisationsteatret til at validere og iscenesætte de udvalgte ideer, så storytelling også blev en del af processen. Det gode ved at involvere både design/produktudvikling og salg/marketing er, at alle arbejder sammen i hele processen og får fælles indsigt i værdier, baggrund og potentiale.
2. Tænk i forretningsmodeller og ikke kun i produkter
Det er meget sværere for konkurrenter at kopiere forretningsmodeller end produkter. Derfor skal der helt fra indsamlingen og systematiseringen af nye ideer tænkes i forretningsmodeller.
En forretningsmodel kan f.eks. være, at virksomheden arbejder med leasing, som omfatter reparation/vedligeholdelse og løbende opdateringer. Eller som set på en webshop, der med stor succes sælger et medlemskab til månedligt at modtage en pakke nye sko og tasker, hvor medlemmerne kan krydse af, hvilken stil de ønsker. Kollektionerne er begrænsede og går kun ud til medlemmerne.
Innovationsnetværket tilbyder lige nu deltagelse i et projekt ”Forretningsudvikling gennem serviceydelser”. Projektet vil arbejde med mulighederne for at udvikle virksomhedens forretningsmodel gennem serviceydelser. Det kan være ydelser, der relaterer sig til eksisterende produkter, og det kan være helt selvstændige serviceydelser, der støtter op omkring virksomheden eller dens produktportefølje. Der er stadige et par ledig pladser – se mere på: http://www.innonetlifestyle.com/?p=2241
3. Vær klar på virksomhedens innovationsambitioner
Ligesom der arbejdes med investeringsporteføljer med forskellige risici, bør der også laves innovationsporteføljer, som har som ambition at udnytte ressourcer mest optimalt, få størst mulig afkast og minimere risici.
Ifølge Harvard Business Review fordeler nogle af de mest succesrige virksomheder deres innovationsporteføljer, så 70 % af ressourcerne allokeres til de sikre indsatser af kerneaktiviteter - til optimering af nuværende produkter til nuværende kunder. 20 % allokeres til mindre sikre aktiviteter, så som nye tilstødende forretningsområder og 10 % til høj-risici transformerende initiativer. Hvilket ambitionsniveau den enkelte virksomhed har, er naturligvis individuelt.
Modellen på billedet er fra ”Harvard Business Review” - Maj 2012