23948sdkhjf

Klumme: Når møbelbutikker lukker

Møbelbranchen har set flere eksempler på, at lukningstruede butikker hiver sunde kollegaer med ned. Danske Møbelhandlere opfordrer branchens leverandører til at tage stilling.
Siden markedet toppede i 2007, er det indenlandske salg af møbler faldet med cirka 15 procent, og det er naturligt, at kapaciteten skal tilpasses.

Det medfører butikslukninger og konkurser, og det er naturligvis trist for dem, det rammer. Men det er endnu mere trist, hvis de i processen trækker sunde kolleger med i faldet.

Vi taler her om to fænomener, som vi begge ser eksempler på i markedet:

1. Butikker som lukker og som kører langvarige ophørsudsalg op til lukningen
Disse langvarige ophørsudsalg kan kun lade sig gøre, hvis de tilfører nye varer under ophørsudsalg, og det er ulovligt fra butikkens side.

Denne aktivitet påvirker andre butikker negativt; dels ved naturligvis at dække noget af efterspørgslen, dels ved at påvirke forbrugernes forventninger til usunde købsincitamenter.

2. Butikker som går konkurs, men som kører videre i samme lokaler med kunstigt reducerede omkostninger
Vi ser eksempler på, at en butik går konkurs, men hvor bygningens ejer ikke kan udleje lokalet til anden side. Så genåbner butikken i et nyt selskab, køber restlageret billigt og får lov at drive butik i lokalerne til reduceret husleje – for det er jo bedre at få aktivitet i lokalerne og lidt husleje, end at de står tomme. Men også her har det jo de samme negative konsekvenser for omkringliggende sunde møbelforretninger, som bliver pressede på indtjeningen – i dette tilfælde af en konkurrent med kunstigt lave omkostninger.

På vegne af Foreningen Danske Møbelhandlere vil jeg derfor opfordre alle interessenter, men specielt de enkelte vareleverandører, til at være opmærksomme på disse fænomener og til at spørge sig selv:

- Vil jeg bakke op om butikker med en fremtid? Eller vil jeg optimere kortsigtet og sælge til hvem-som-helst?

Thomas Hagerup er formand for Foreningen Danske Møbelhandlere og direktør i In2house, der er kædeselskab for møbelkæderne Danbo Møbler og Smag & Behag.
Kommenter artiklen (8)
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078