Konsolidering på vej
Den stigende konkurrence – ikke mindst på prisen – vil medføre flere fusioner i kontormøbelbranchen, spår branchedirektør. Virksomhedslederne er enige.
Læs også: Ny stor aktør i møbelbranchen
”Samlet står vi stærkere”, lød forklaringen, og ifølge Keld Korsager, der er administrerende direktør Keld i Møbel + Interiør Brancheforeningen, er udviklingen en logisk konsekvens af den stigende priskonkurrence inden for kontormøbler.
Branchedirektøren giver i dagbladet Børsen udtryk for, at vi i de kommende år vil se flere fusioner i en branche, hvor produktionsværdien næsten blev halveret fra 2008 til 2010. Kontormøbelproducenterne kunne dog i 2011 glæde sig over en fremgang på 1,2 procent til i alt 980 mio. kr., men det ændrer ikke på, at der er for mange aktører på markedet, mener Keld Korsager:
- Væksten i værdien af kontormøbelproduktionen skyldes øget eksport. Men det ændrer ikke ved, at vi står over for en konsolidering af branchen, siger han og får opbakning i sit synspunkt fra flere sider; herunder Søren Stryhn, der er viceadm. direktør i svenske Kinnarps:
- Der er en voldsom overkapacitet i branchen. Det er ikke usædvanligt, at op til 15 virksomheder eller konsortier byder ind på et udbud, og næsten alle er villige til at gå meget langt ned i pris for at få ordren. Det er usundt, fordi ingen kan tjene penge på det grundlag. Det er også derfor, at vi har set flere konkurser i branchen, siger Søren Stryhn til Børsen.
Avisen har talt med flere af branchens aktører – bl.a. Christian Flarup fra Duba B8, Finn V. Nielsen fra Scan Office – der også fremhæver, at det er blevet svært at være lille i branchen. Duba B8 er selv på udkig efter en stor, nordisk samarbejdspartner. Bjerringbro-virksomheden har dog endnu ikke fundet den rette.