Dansk arkitekt vinder rekordhøjt træbyggeri
I løbet af de kommende fire år vil verdens angiveligt højeste boligbyggeri, med en bærende konstruktion af træ, rejse sig over tagryggene i den schweiziske by Winterthur, lidt uden for Zürich.
Det er Schmidt Hammer Lassen Architects (SHL), der har vundet den internationale konkurrence - for næsen af blandt andre de danske konkurrenter BIG og 3XN - om at tegne det tårnhøje træbyggeri.
Det 100-meter høje hus ved navn Rocket&Tigerli bliver dermed højere end det norske Mjøstårnet på 85,4 meter, som indtil nu har været verdens højeste træbygning.
- Træ er langt lettere og har en langt mindre CO2-belastning at producere end stål, cement og beton. Og selvfølgelig begyndte planlægningen af dette projekt før verden ser ud, som den gør i dag. Men med de prisstigningerne på byggematerialer, og de højere energipriser, vi ser nu, har det fået ny aktualitet, siger partner og design director Kristian Ahlmark til Licitationen - Byggeriets Dagblad.
Forandringer på vej
Han tilføjer, at hans virksomhed i designet arbejder med at tale ind i områdets historiske industrielle sammehæng, samt sikre boliger med masser af dagslys.
100 meter træbyggeri er ny verdensrekord
Den højeste bygning blandt de fire nye bliver 100 meter, der er ny rekordhøjde for et boligbyggeri med en bærende konstruktion i træ.
Den introducerer et nyt konstruktionssystem, hvor træ afsøges som en naturlig afløser for beton.
Den schweiziske virksomhed Implenia har sammen med det tekniske universitet i Zürich, ETH, udviklet det nye system, som tillader at
bygge højere trækonstruktioner.
Alle bærende konstruktionsdele udføres i træ, også den stabiliserende kerne, med det resultat at hele tårnet har en lavere vægt.
SHLs design er udviklet i tæt samarbejde med den lokale Schweiziske tegnestue Cometti Truffer Hodel.
Otte arkitektvirksomheder deltog i den internationale konkurrence, heriblandt danske Bjarke Ingels Group og 3XN Architects, schweiziske Gigon Guyer Architects, Ramser Schmid Architects, Christ & Gantenbein og Jan Kinsbergen Architects, tyske Allmann Sattler Wappner Architekten samt Bruther.
Konkurrence blev vundet i starten af 2022. Projektering er påbegyndt og byggeriet forventes at stå færdigt i 2026.
- Der er forandringer på vej, og bygherrer kigger meget på, hvilke materialer der er dyre at fremstille. Så der sker nogle forskydninger i disse år - og så er det bare skønt at være med, hvor der bliver udviklet helt nye metoder i relation til structural wood, som er bjælker, der måler 90 x 40 cm, så det er nogle ordentlige basser, tilføjer han.
- I virkeligheden er der ikke så meget banebrydende nyt i konstruktionen - det er dybest set et stort bindingsværkshus - men vi går væsentligt op i skala, siger Kristian Ahlmark til Licitationen.
Stadig hemmeligheder
Han tilføjer dog, at den schweiziske entreprenørgigant Implenia i samarbejde med Zürichs tekniske universitet stadig holder kortene tæt til kroppen i forhold til de metoder, de bruger "til at suge træet sammen", som Ahlmark udtrykker det.
Heller ikke prisen på de i alt fire højhuse i Winterthur kan han oplyse.
- Det er et tal, som bygherre holder for sig selv. Og selv om jeg kendte den nøjagtige pris, måtte jeg ikke fortælle den. Men det siger sig selv, at det er en stor investering, siger han til Licitationen.
Bryder med oplægget
Det skyldes blandt andet, at det nye trætårn bryder med de helhedsplansprincipper, der oprindeligt lå til grund for udviklingen af området, hvor der var lagt op til en lukket karréstruktur.
- Det var blandt andet dette brud, der betød, at vi fik opgaven, siger Kristian Ahlmark.
SHL har med andre ord valgt at arbejde med træ som et element, der giver mennesker velvære, og samtidigt sætte fokus på dets "eminente egenskaber i forhold til byggeriets samlede energiregnskab", som tegnestuen skriver i en pressemeddelelse.
De nye konstruktionsteknologier giver træet mulighed for at melde sig i byggeriets mainstream, både ved konstruktioner udført fuldt ud i træ og i hybrider mellem træ- og betonkonstruktioner, blandt andet CLT og nu altså også helt nye teknologier, lyder det videre.
Fra lokomotiver til højhuse
Byen Winterthur, der ligger nordøst fra Zürich, er en historisk industriby kendt for sin produktion af lokomotiver.
I dag er den uddannelses- og kulturby, og i området Lokstadt, der fremstår som en by i byen, værnes der om det oprindelige industrimiljø.
Her bærer arkitekturen præg af at være et postindustrielt område, hvor bygningerne har høj detaljerigdom, kendetegnende for den tid, de er opført i.
Danske SHL afsøgt områdets kvaliteter og vil transformere det til et kulturcentrum.
Rocket&Tigerli består af fire bygninger, der blander boliger, både ejer og almennyttige, studieboliger, restaurant, butikker, sky-bar, spa og hotel.
Den brede vifte af faciliteter skal aktivere området på forskellige tidspunkter af døgnet, og bringe liv til den åbne grønne plads, ”der skabes i et samspil mellem de fire bygningskroppe”, ifølge arkitekterne.
- Det er en tradition for os at designe i træ, der blandt andet kommer til udtryk med relativt store igangværende projekter i Oslo, Dordrecht, Toronto og Vancouver, siger Kristian Ahlmark.
Kærlighed til træ
- Det er et materiale, vi altid har været proaktive i brugen af, ikke kun på grund af de æstetiske kvaliteter, men også på grund af de tekniske konstruktionsmuligheder, det åbner for, siger han.
Rocket&Tigerli forventes at stå færdigopført og indflytningsklar i 2026.