23948sdkhjf

Duba-B8: Vi går ’all in’

Kontrakten på de næste fire års leverancer af kontormøbler til kommunerne gik til Duba-B8. Det åbner nye muligheder for virksomheden i Bjerringbro.
I slutningen af juni måned offentliggjorde Statens og Kommunernes Indkøbsservice (SKI), at Duba-B8 er valgt som leverandør af kontormøbler til kommunerne i de næste fire år.

Læs også: Duba-B8 bliver SKI-leverandør

Duba-B8 har leveret via SKI-aftaler gennem tre årtier, men sammenlignet med tidligere er der denne gang tale om en langt større og mere attraktiv aftale. Dels bliver fremtidige indkøb af kontormøbler forpligtende for de 66 kommuner, der har tilsluttet sig aftalen, og dels står Duba-B8 som eneleverandør.

- Tidligere har vi været flere om at byde, hver gang en kommune skulle bruge nye møbler. Det har priser og vilkår naturligvis også afspejlet, og derfor har kommunerne fået en rigtig god aftale denne gang, fortæller forretningsudviklingschef Hans Christian Laursen til Wood Supply.

Godt forberedt
Og der er ingen tvivl om, at de mange kommuner – og dermed skatteyderne – har fået en forbedret aftale. Ifølge beregninger fra SKI kan de tilsluttede kommuner nemlig se frem til at spare 26 procent i forhold til markedsprisen ved at forpligte sig til at købe kontormøbler hos Duba-B8.

Det svarer i alt til omkring 53 mio. kr. over den fireårige periode, som aftalen løber, og det stiller øgede krav til leverandøren. Men i Bjerringbro er man 100 procent klar til at løfte den store opgave, forsikrer Hans Christian Laursen:

- Vi havde forberedt os godt, inden udbuddet kom ud og havde sat os som mål at vinde denne aftale. Derfor havde vi også afsat ressourcer til at gå målrettet efter det. Vi er gået ’all in’ i prissætningen og går også ’all in’ i implementeringen. Det er en spændende opgave, og vi satser på at sætte nye standarder for at servicere og distribuere til det offentlige Danmark. Vores mål er ikke blot at være leverandør i fire år – vi skal genvinde aftalen, siger han.

En sejr for miljørigtig dansk møbelproduktion
Duba-B8 blev etableret i 2005, da System B8 Møbler A/S fusionerede med Duba Møbelindustri A/S. Under krisen har virksomheden arbejdet målrettet for at skabe en mere effektiv organisation med miljøhensyn og dansk møbeltradition som bærende værdier.

Effekten er ikke udeblevet. 2011-regnskabet blev det bedste i virksomhedens snart 100-årige historie og er sammen med SKI-aftalen et bevis på, at Duba-B8 har valgt en rigtig strategi, mener Hans Christian Laursen:

- Vi har bevist, at det godt kan lade sig gøre at producere møbler i Danmark til en konkurrencedygtig pris, hvis man blot tænker sig om og optimerer de rigtige steder. Det er glædeligt, at dansk møbelproduktion kan konkurrere med udlandet, når nu prisen vægter så meget, som den gør. Det er en sejr for dansk møbelproduktion, at vi ikke outsourcer alt til den fjerne verden, siger han.

Duba-B8 blev certificeret under både FSC og PEFC i 2011 og nåede inden årsskiftet op på 94 procent certificeret træ af den samlede produktion. Derfor er aftalen i høj grad også e en sejr for miljøet, mener Hans Christian Laursen:

- Det bliver for første gang muligt for en offentlig kunde at få møbler, der er FSC- eller PEFC-certificerede. På den lange bane er det med til at give det offentlige en bedre miljøprofil, og det er et løft, som både vi og kommunerne kan være stolte af.

Monopol?
I møbelbranchen er det langt fra alle, der har været tilfredse med SKI’s valg af udbudsform. Også på Wood Supply har branchefolk debatteret lystigt, og flere har kritiseret SKI-aftalen for at bidrage til monopollignende tilstande i kontormøbelbranchen. Hos Duba-B8 peger man imidlertid på, at aftalen kommer til at gavne flere steder i branchen – og ikke blot på møbelfabrikken i Bjerringbro:

- Det er ikke kun Duba-B8, der får glæde af aftalen. Langt den overvejende del af leverancerne bliver danske produkter, og det vil komme mange til gode. Rigtigt mange af vores danske leverandører og partnere – både små og større aktører – kommer til at levere ind til den her opgave, siger Hans Christian Laursen, der vurderer, at op mod 25-30 virksomheder vil komme til at levere enten færdige møbler eller komponenter led i aftalen.

- I aftalen indgår i alt 22 kategorier af møbler. Af disse vil de 15 indeholde varer, der er færdigproduceret hos en partner, mens møblerne i de resterende syv fremstilles hos os i Bjerringbro. I de syv kategorier, som vi selv producerer, køber vi endvidere materialer ind hos underleverandører. Det gælder blandt andet metal- og plastkomponenter, mdf, decor, finer, laminater, el-komponenter og motorer til hæve-/sænkeborde, uddyber han.

Brug for nye folk
Duba-B8 har, med Hans Christian Laursens ord, sammensat sit tilbud på baggrund af en forventning om, at aftalen tilfører produktionen ” en vis volumen ” over de næste fire år. Derfor regner virksomheden også med et væsentligt antal nyansættelser – i første omgang i salgsafdelingen, hvor rekrutteringen er indledt:

- Vi skal ud at finde nogle folk, der kan finde vej i det offentlige. Folk der både ved noget om møbler og noget om salg til offentlige. Alt starter ude hos kunden, så i første omgang handler det om at finde folk, der kan løfte den opgave, forklarer Hans Christian Laursen.

SKI-aftalen trådte i kraft den 16. juli og løber altså fire år frem. Duba-B8 har tidligere givet udtryk for, at man i 2012 forventer en omsætning på niveau med de 350 mio. kr. fra sidste år, men med de mange nye offentlige kunder i butikken kan aktivitetsniveauet ende med at blive endnu højere.

- Vi er lidt forsigtige. Men jeg tør godt at sige, at vi ikke havde budgetteret med det her, lyder det afsluttende fra Hans Christian Laursen.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079