Hvad hitter i møbelbranchen netop nu?
Vi lever i en usikker tid, og derfor har komforten igen sneget sig ind i møbeldesignet, mener trendekspert Mads Arlien-Søborg. Mest af alt handler det dog om kontraster.
Udstillingen er efterhånden blevet en fast integreret del af messen, og Formland Autumn 2012 var ingen undtagelse. De knapt 11.000 besøgende fagfolk kunne fra torsdag til søndag i sidste uge gå på opdagelse blandt nøje udvalgte produkter fra ind- og udland. ”New Note” repræsenterer alle grene af boligindretning, og som noget nyt bød årets udstilling desuden på 12 af årets bedste afgangsprojekter fra landets designskoler.
- Det er blevet en rigtigt god hal med masser af liv. Jeg har sjældent set afgangsprojekter i så høj kvalitet, som dem vi har samlet i år. Det er ret fantastisk. Der er virkelig håb for dansk møbel- og interiørdesign, når man ser den imponerende talentmasse, der har udstillet i år, siger Mads Arlien-Søborg.
Komfort og kreativitet
Udover rollen som kurator på ”New Note” optrådte Mads Arlien-Søborg som foredragsholder i det såkaldte ”Speakers Corner”, hvor de tilhørende kunne få trendekspertens bud på tidens tendenser i møbel- og interiørbranchen.
Overskriften for New Note anno Autumn 2012 er "Creative Comfort", og det er ikke tilfældigt. Ifølge Mads Arlien-Søborg oplever vi netop nu et stort behov for klassisk komfort, kombineret med et mere moderne udtryk, der tager udgangspunkt i nytænkning og kreative eksperimenter.
- Vi vil rigtigt gerne have komfort og sikkerhed. Det kan man se i alle brancher – også i interiørbranchen – fordi vi lever i en usikker tid. Men vi vil også have kreativiteten, det nye, og det der er anderledes, siger den danske trendekspert og fortsætter:
- Behovet for klassisk komfort gør, at volumen er vigtig. Det kunne man se på årets møbelmesse i Milano. Der var rigtigt meget voluminøst design. Møblerne skal fylde noget. De skal pakke én ind. Det med at blæse tingene op er kommet tilbage igen, forklarer han.
Fra ægte til bearbejdet natur
Et af de områder, hvor de nye strømninger kan ses, er inden for den naturtrend, der har været fremherskende gennem de senere år.
- Det har tidligere været sådan, at det skulle være den ubearbejdede, ’ægte’ natur, som man flyttede ind. Vi ser lige nu en tendens til en mere processuel tilgang til naturen. Vi bearbejder tingene nu, forklarer Mads Arlien-Søborg.
Han understreger, at naturmaterialer fortsat er vigtige, men den direkte reference til naturen skal ikke længere være fremtrædende. Det skal i stedet være mere avanceret, mere komplekst i forhold til naturen – mere designet.
Kombinationer og kontraster går også igen i tidens farvevalg, der netop afspejler kontrasten mellem det komfortable og det eksperimenterende. De stilfærdige, rolige nuancer med referencer til naturen på den ene side – og så de vilde pangfarver på den anden.
Det handler om kontraster
Moden netop nu er meget retro-inspireret, og det har den været, siden krisen brød ud i 2008, forklarer Mads Arlien-Søborg. Når vi er inde i en krise, har vi en tilbøjelighed til at skue bagud i stedet for at kigge frem. Det er nemlig meget nemmere, mener han.
- Når alting kører med højkonjunktur, og alle kan gå på vandet, er det meget nemmere at være kreativ og nytænkende. Når det hele spidser til, har vi derimod en tendens til at gå tilbage og spille på det sikre, lyder det fra trendeksperten, der betegner nutiden som en 'mashup-kultur'.
- Mashup-effekten er noget af det, der mest af alt kendetegner tiden netop nu. Man klipper og klistrer og sætter tingene sammen på nye måder. Man ser det inden for musikken, i moden – og også på Formland. Når man går rundt på messen, ser man masser af eksempler på design, der kombinerer fortiden med nutiden. Så for mig at se lever vi i en mashup-kultur netop nu. Det handler om kontraster, fastslår han.
Hent inspiration i andre brancher
Men hvis alt bare er retro og hører fortiden til, hvad er det så egentlig, der vil stå som kendetegn for vores tid i dag, når man om 20-30 år ser tilbage? Ifølge Mads Arlien-Søborg skal svaret – og det nye – måske findes i selve kombinationen af de gamle og velkendte symboler:
- Vi lever i en svær og kompleks tid, som består af en masse udtryk og symboler, der er sammensat på kryds og tværs af stilarter og perioder. Et eller andet sted er det måske også dér, det nye opstår. Det er også dér, udfordringen ligger for designere og produktudviklere. Det at skabe noget nyt i mødet med de kendte symboler. Det er dét, jeg synes er interessant.
- Der er meget inspiration at hente fra andre brancher – som fx musikken – hvor man måske er lidt længere fremme. I stedet for kun at fokusere på vores egen branche, bør vi se på de andre æstetiske brancher, hvor man dyrker de her strømninger meget mere og har fået noget virkeligt spændende ud af det. Det kan man også i vores branche, hvis man bare åbner øjnene, fastslår han.