23948sdkhjf

Vita Living henter vækst på det franske marked

Ung, københavnsk virksomhed nyder godt af franskmændenes stigende appetit på interiør og møbler.
- De store butikskæder kan ofte vise sig at være nøglen til et fransk eksporteventyr.

Sådan lyder rådet fra Eksportrådet til danske virksomheder, der gerne vil ind på markedet for møbler i Frankrig – et marked som i 2011 satte ny rekord med en omsætning på 9,83 mia. EUR.

Blandt de virksomheder, der har fulgt denne opskrift, er Vita Living – et ungt foretagende med base i København – og det foreløbige resultat er et samarbejde med boligkæden Fly, der har 126 butikker rundt om i Frankrig.

- Vi besluttede at satse på det franske marked sidste år, og i samarbejde med Eksportrådet tog vi fat på de store møbelkæder. Det franske marked er kæmpestort, og de kan godt lide dansk design, men beslutningsprocessen er lang. Det tager tid og kræver tålmodighed. Fra vi fik hul igennem til Fly i november 2011, gik der over et halvt år, før vi nåede til den første leverance. Siden er det til gengæld gået rigtigt godt. Vi er i gang med at producere vores anden ordre nu, og den afskibes fra Shanghai i løbet af de næste uger, fortæller salgschef Jacob Nannestad fra Vita Living til Wood Supply.

Fortrinligt samarbejde
Med afsæt i visionen ”Affordable Scandinavian Design” begyndte Vita Living at designe lamper tilbage i 2008, og virksomheden har siden etableret sig i lande som Tyskland, Schweiz, Østrig, Kina, Holland – og altså Frankrig. I Danmark er Coop den største kunde, men generelt satses der på eksportmarkederne, som står for 90 procent af Vitas samlede omsætning.

- Vores koncept lægger op til eksport, fordi produktionen er lagt an på stor volumen. Det er lidt svært i et land som Danmark, når der kun bor fem millioner mennesker. Her har fx det franske marked en helt anden størrelse, forklarer Jacob Nannestad, der betegner støtten fra Eksportrådet og ambassaden i Paris som næsten uvurderlig:

- Samarbejdet med folkene fra ambassaden har været fortrinligt. De har kontakterne i orden, og generelt er det med til at blåstemple dig over for potentielle kunder, når du har en officiel myndighed med på sidelinjen, fortæller salgschefen, som er i fuld gang med at forberede sig på næste step i etableringen på det franske marked.

- Håbet er selvfølgelig, at vi kan udvide samarbejdet med Fly, og det er der umiddelbart en god chance for. Men vi satser også på andre kunder, og her er det et kæmpe plus, at vi nu kan dokumentere, at vores design falder i franskmændenes smag. I starten af september deltager vi på interiørmessen Maison&Objet i Paris, og det har vi store forventninger til, fortsætter Jacob Nannestad.

De gyldne råd
Spørger man Jacob Nannestad, om han har et god råd til andre danske virksomheder med håb om en fremtid på det franske marked, falder svaret prompte:

- Vær vedholdende og tålmodig – og forbered dig på, at det kræver ressourcer, især tid. Franskmænd er mere autoritære, end vi er vant til herhjemme, og det allersværeste er at komme i kontakt med de rigtige folk. Men når man først har foden inden for, og de kan se, at du har produkter der sælger, bliver det lettere, fortæller han om mødet med det franske marked, som har været – og er – en stor mundfuld for en lille dansk virksomhed:

- Der er meget papirarbejde, og der skal hele tiden følges op hos potentielle kunder. Vi er en lille virksomhed med tre – snart fire – ansatte i Danmark og to i Shanghai. Vi har ikke et navn, og derfor man nødt til at være hurtig og fleksibel. Du skal kende din plads, for i forhold til dem er du ingenting, forklarer han.

Vita Living har haft stort udbytte af det såkaldte Eksportstartprogram, hvor små og mellemstore virksomheder kan få finansieret 50 procent af omkostningerne til rådgivning. Det har først og fremmest givet adgang til kontakter og viden, men nok så vigtigt har det givet mulighed for at benytte Eksportrådet som forhandler og tolk.

- Franskmændene er ikke glade for at snakke engelsk, og det er man simpelthen nødt til at tage højde for, siger Jacob Nannestad, som også har benyttet sig af Eksportstartprogrammet i Holland, hvor Vita Living netop har lukket sin største ordre til dato.

FAKTA OM EKSPORTSTART
Kilde: Eksportrådet
Eksportstart er til markeder inden for EU, EFTA, Nordamerika og Oceanien (Australien og New Zealand) og omfatter 50 procent tilskud til rådgivningstimer.

Eksportstart Vækst er til markeder uden for EU, EFTA, Nordamerika og Oceanien (Australien og New Zealand) omfatter 65 procent tilskud til rådgivningstimer.

Små og mellemstore virksomheder med et dansk CVR nr. kan søge om Eksportstartstøtte. Hvis din virksomhed har under 50 ansatte og en årlig omsætning det seneste regnskabsår på under DKK 50 millioner kr. kan du søge Eksportstart til markeder inden for EU, EFTA, Nordamerika og Oceanien (Australien og New Zealand).

Rådgivning gives i pakker à 35 timer. Du kan maksimalt få tre Eksportstartpakker på ét marked og maksimalt seks pakker i alt. I første omgang har du mulighed for at mødes med en rådgiver fra Eksportrådet i Danmark. På mødet kan I drøfte, hvilken assistance virksomheden har brug for på eksportmarkedet. Derefter er det Eksportrådets rådgivere på eksportmarkederne, der løser opgaven for din virksomhed.

Læs også:
Frankrig: Et attraktivt marked for danske møbler?
Guide: Sådan får du succes på det franske marked
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078