Fra den 1. oktober 2012 ophæves reglerne om lukketider helt på nær på helligdage og enkelte andre dage.
Det vil sige, at alle butikker får mulighed for at holde åbent alle dage, herunder alle søndage, på nær på helligdage, Grundlovsdag, juleaftensdag samt nytårsaftensdag efter kl. 15.00.
Dansk Detail og Danske Møbelhandlere har i uge 33 og 34 gennemført en undersøgelse blandt medlemsbutikkerne om disses forventede brug af lukkelovens øgede muligheder.
I alt 201 medlemmer har deltaget i undersøgelsen, der konkluderer, at butikkerne ikke forventer nogen form for opsving som følge af de udvidede åbningstider. Hele 87,2 procent svarer således nej på spørgsmålet om, hvorvidt de forventer øget omsætning.
Faktisk giver cirka halvdelen – primært små butikker i mindre byer – udtryk for, at de ikke vil holde søndagsåbent, og det er da også kun 2,8 procent af respondenterne, der forventer at ansatte flere medarbejdere som følge af lovændringen.
Undersøgelsen bygger på 201 svar fra tøj- og skobutikker, boligtekstilbutikker, møbelhandlere og farvehandlere.
TAL FRA UNDERSØGELSEN
Kilde: Danske Møbelhandlere
Spørgsmål 1: Hvilke søndage forventer du at holde åbent efter 1/10 2012?
Blandt de butikker, der vil holde søndagsåbent, forventes søndagene anvendt på følgende måde:
• 72,5 % forventer at holde åbent 1. søndag i måneden
• 8,9 % forventer at holde åbent 2. søndag i måneden
• 5,7 % forventer at holde åbent 3. søndag i måneden
• 15,3 % forventer at holde åbent 4. søndag i måneden
Derudover forventer en væsentlig del af butikkerne at holde søndagsåbent i december, sådan som det har været muligt gennem en årrække.
Ca. halvdelen af butikkerne, primært små butikker i mindre byer, vil ikke holde søndagsåbent med udgangspunkt i de hidtidige erfaringer.
Spørgsmål 2: Forventer du en øget omsætning efter 1/10 2012 pga. søndagsåbent?
Her svarer 7,2 % ja til spørgsmålet, mens 87,2 % svarer nej. 5,6 % svarer ved ikke.
Blandt de kommentarer der knytter sig til dette spørgsmål, anfører flere, at der med søndagsåbent ikke frigøres flere penge til forbrug, da det er andre økonomiske faktorer end søndagsåbent, der skal få forbrugerne til at begynde at bruge flere penge i specialbutikkerne.
Andre peger på, at søndagsåbent flytter omsætningen fra lønmæssigt billigere dage til lønmæssigt dyrere dage, og at den manglende søndagsomsætning dermed slår markant negativt igennem på bundlinjen.
Spørgsmål 3: Vil du ansætte flere medarbejdere pga. øget søndagsåbent efter 1/10 2012?
Her svarer 2,8 % ja til spørgsmålet, mens 93,3 % svarer nej. 3,9 % svarer ved ikke.
Svarene er nært sammenhængene med opfattelsen af, at der ikke frigøres flere penge til forbrug, blot fordi der nu kan holdes søndagsåbent. I den givne økonomiske situation med fortsat betydelig samfundsøkonomisk usikkerhed foretages der ikke ansættelse af nye medarbejdere med mindre, der er sikkerhed for en øget omsætning.
Blandt de indkomne kommetarer peges også på vanskelighederne med at få kompetente og faguddannede medarbejdere til kundebetjeningen, hvilket opfattes som et helt naturligt krav, hvis man fortsat ønsker en position som troværdig specialbutik. Flere peger på oplevelser fra dagligvarehandlen, hvor butikkerne på åbne søndage ofte er meget tyndt bemandede med ikke-serviceminded og ikke-faguddannet personale - den oplevelse ønsker man ikke at give specialbutikkernes kunder.
Enkelte er bekymrede for, om en øget brug af flere ufaglærte på søndage på sigt giver flere fejl i forhold til kunderne og dermed klager, hvilket betyder, at man holder sig tilbage i forhold til søndagsåbent.