23948sdkhjf

Rift om landets tømrerelever: Mere end hver tredje har ingen lærling

Der er rift om landets tømrerelever. 38 procent af de knap 4.700 tømrervirksomheder, der er godkendt til at have lærlinge, har ingen lærlinge, viser aktuelle tal fra Børne- og Undervisningsministeriet. Derfor skal der i højere grad fokus på kombinationsaftaler, lyder det fra Den Jydske Haandværkerskole, mens samarbejder mellem tekniske skoler og håndværksvirksomheder også kan bidrage til at synliggøre de mange muligheder i en tømrervirksomhed.

– Der kan være flere grunde til, at så stor en andel af tømrervirksomhederne ikke har lærlinge – blandt andet, at mange tømrervirksomheder i dag er specialiserede i enkelte områder som eksempelvis montage af døre og vinduer og dermed har svært ved at tilbyde en bred pallette af opgaver inden for tømrerfaget til lærlinge. Her kan såkaldte kombinationsaftaler være en rigtig god mulighed for, at flere virksomheder kan tiltrække lærlinge, siger uddannelseschef hos Den Jydske Haandværkerskole, Henrik Dalsgaard, og fortsætter:

– Et samarbejde mellem specialiserede virksomheder, hvor en eller flere lærlinge er hos de enkelte virksomheder på skift og lærer om vinduesmontering et sted og tagdækning et andet er en oplagt måde at få flere lærlinge ud i virksomhederne. Det gavner både lærlinge, som kommer fagligt vidt omkring i løbet af deres læretid, og virksomhederne, som får mulighed for at bidrage til at uddanne fremtidig arbejdskraft.

Vinduesproducent bygger bro

Kendskab til de mange forskellige opgaver inde for tømrerfaget er også noget, som vinduesproducenten KPK Døre og Vinduer er meget opmærksom på at øge. Igennem flere år har virksomheden således haft faste samarbejdsaftaler med en række af landets tekniske skoler, der har til formål at bygge bro mellem skole og virksomhed.

– Vi vil gerne bidrage til at øge opmærksomheden omkring tømrerfaget og de mange spændende arbejdsopgaver, man kan komme til at beskæftige sig med – herunder arbejdet med vinduer og døre, som er langt mere komplekst, end man lige skulle tro. Det gør det nemlig nemmere for vores håndværkerkunder at tiltrække den nødvendige arbejdskraft, mens eleverne samtidig får indblik i en bredere pallette af opgaver inde for faget, forklarer salgschef i KPK Døre og Vinduer, Peter Bechmann, og fortsætter:

– Det gør vi konkret ved at tage ud på skolerne, hvor vi underviser i døre og vinduer, som jo er vores hjemmebane. På den måde tilfører vi viden om, hvordan man arbejder med produkterne i virkelighedens verden, som eleverne vil møde hos mester i løbet af læretiden.

Med udsigten til, at manglen på håndværkere kun bliver større i de kommende år, er det ifølge Henrik Dalsgaard vigtigt, at hele branchen bidrager til, at de erhvervsfaglige uddannelser fortsat er attraktive.

– Det, at man meget konkret kan se det færdige resultat af ens arbejde, har enorm betydning for de unge, der vælger en håndværksmæssig uddannelse. Derfor er det også rigtig vigtigt, at de så tidligt som muligt oplever, hvad deres kompetencer kan bruges til i virksomhederne – og her er samarbejder med eksempelvis vinduesproducenter selvfølgelig en oplagt måde at illustrere det på, forklarer Henrik Dalsgaard.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.066