Udemøbelproducent ganger bundlinjen med otte trods trecifret milliondyk
Artiklen er opdateret 7.03 med yderligere kommentarer fra Scancom-direktøren.
For anden gang i træk må Lars Larsen Group-ejede Scancom International se toplinjen falde, men en stærk dollar har været med til at sikre markant bundlinjefremgang for udemøbelproducenten, der har fabrikker i Vietnam, Indonesien og Brasilien.
I en pressemeddelelse om det endnu ikke offentliggjorte årsregnskab oplyser Scancom, at omsætningen lander på 1,2 mia. kr. mod foregående års 1,3 mia., mens resultatet før skat er mere end ottedoblet fra 2 mio. til 17,5 mio kr.
Et år på bagkant
Ifølge adm direktør Stig Maasbøl er fremgangen imidlertid ikke udtryk for, at det er blevet stort nemmere at drive forretning.
– Fra et resultatorienteret perspektiv er de alvorlige udfordringer blevet forværret af stigende omkostninger til råvarer og fragt det meste af året, udtaler Scancom-direktøren, der sideløbende har haft meget andet at slås med.
Da virksomheden tog hul på regnskabsåret 1. september 2021, var seks af otte vietnamesiske fabrikker lukket ned efter et omfattende corona-udbrud i landet, og de resterende to blev holdt kørende af 500 ansatte, der måtte bo i telte nær fabrikkerne afsondret fra omverdenen.
– Generelt har det været et år, hvor vi har været på bagkant i forhold til vores forpligtelser over for kunderne, da vi har været udfordret på vores leveringsaftaler, når produktionsfaciliteterne i Vietnam, Brasilien og Indonesien har stået stille i dele af højsæsonen, siger Stig Maasbøl.
Og det er ikke kun det nyligt overståede regnskabsår, der har været svært for udemøbelproducenten, som siden 2019 har været 100 pct. på Jysk-familiens hænder. Allerede i 2019/20 resulterede corona-relaterede fabriksnedlukninger i virksomhedens første underskud i seks år, og også sidste års overskud blev efter skat til et lille minus. At Scancom nu trods toplinjefald kan bryste sig af markant resultatfremgang giver direktøren i pressemeddelelsen en enkel forklaring på.
– Den stærke amerikanske dollar har forbedret vores bundlinje, lyder det.
I en mail til Wood Supply understreger Stig Maasbøl dog, at der er flere årsager til fremgangen.
"Når man primært sælger møbler i USD og regnskab aflægges i DKK, og man ser på udviklingen over året, ja så har det hjulpet godt til i årets regnskab, men kan naturligvis ikke stå alene, da effektiviten er forbedret i de måneder, hvor fabrikkerne ikke var lukkede på grund af covid. Dog skal det siges, at vi primært også køber råvarer i USD," skriver Stig Maasbøl.
Han peger desuden på, at Scancoms nye 70.000 kvm store fabrik i det vietnamesiske Mekong Delta ligeledes blev indkørt i regnskabsåret.
Massive investeringer
Den pandemi-fremkaldte modvind hos Scancom International faldt sammen med det, Stig Maasbøl i 2020 betegnede som den største investeringsplan i virksomhedens historie.
I overnesstemmelse med strategien “Doing Business the Right Way” skulle andelen af bæredygtig egenproduktion øges, og trods de pludseligt ændrede omstændigheder understregede direktøren dengang, at man havde holdt fast i planerne om blandt andet 57.000 kvm fabriksudvidelse.
– Da covid-19 virkelig brød ud, havde vi en god snak med vores ejere fra Lars Larsen Group, samt vores bestyrelse, og i stedet for at udskyde det store byggeri valgte vi at fremskynde den nyeste megafabrik. Den primære årsag var, at vi ønskede at være klar til ny bæredygtig vækst, lød det for to år siden fra Stig Maasbøl.
Det følgende år understregede Lars Larsen Group sin tro på foretagendet med en kapitalindsprøjtning på 650 mio. kr., der skulle nedbringe gælden og “sikre den nødvendige kapital til den fremtidige vækst,” og der er således ingen tvivl om, at Scancom International står godt rustet til lige netop vækst.
Vækst kræver ordrer
Som så mange andre oplever virksomheden imidlertid, at vinden nu er vendt.
“Selvom Scancom International under coronakrisen investerede i en udvidelse af både den globale produktionskapacitet, øget automation og flere produktionslinjer og dermed er klar til vækst, er der behov for ordrer for at realisere den,” lyder den nøgterne konklusion i en tid, hvor Stig Maasbøl oplever, at markedet står over for nye udfordringer.
Mens forsyningsproblemerne er på retur, er salget nu ramt af en afmatning, men direktøren er fortsat ikke i tvivl om, at virksomheden med strategien er på rette vej.
– Selvom tilpasninger i produktionskapacitet og personaleomkostninger er nødvendige, fastholder vi vores strategi med ansvarlig produktion, innovativ produkt- og materialeudvikling samt bæredygtige løsninger inden for udendørsmøbler, fastslår Stig Maasbøl, der endnu ikke er klar til at sætte tal på den nødvendige tilpasning.
"Vi tilpasser løbende og ansvarligt i tråd med det forventede ordreniveau, men præcise antal kan der ikke sættes på endnu, da vi fortsat producerer på fuld speed, men kan se de mørke skyer foran os," skriver direktøren til Wood Supply.