Rilesa fordobler ordre til Ikea-underleverandør
Ribe-virksomheden, der producerer bore- og fræsemaskiner til træindustrien, har sendt en større ordre til Litauen – med god hjælp fra Jyske Bank og EKF.
Direktør Søren Andersen tøver ikke med at kalde Rilesas ordre til en møbelfabrik i Litauen for ”en succeshistorie af de bedre”.
Ordren kom i hus, da Rilesa i samarbejde med Jyske Bank og EKF (Eksport Kredit Fonden) hjalp sin litauiske kunde med at finde den nødvendige finansiering til ordren.
Lån og garanti i rekordfart
Møbelfabrikken i Litauen er underleverandør til Ikea og var på besøg hos Rilesa for at kigge på et brugt boreanlæg. På forhånd havde kunden gjort det klart, at de kun havde råd til at købe brugt.
- Men vi havde et nyt anlæg stående ved siden af, og da de så det, fik piben en anden lyd. ”Vi vil have det nye anlæg,” sagde de, ”men vi har ikke pengene. Kan I hjælpe os?”, fortæller Søren Andersen om forløbet.
Det kunne Rilesa godt. Med hjælp fra Jyske Bank og EKF (Eksport Kredit Fonden) kom en løsning i stand i rekordfart. Den litauiske kunde fik et lån hos Jyske Bank, og betaler tilbage over et par år. Til gengæld gav EKF en garanti til Jyske Bank. Hvis virksomheden fra Litauen ikke betaler banken, så gør EKF.
- Jeg havde hørt om EKF, så jeg ringede med det samme til Jyske Bank og spurgte, om det var en mulighed. En time senere, mens jeg sad i møde med kunden, tjekkede jeg mailen, og så var der positivt svar. Om aftenen sendte litauerne de nødvendige regnskaber til banken, og da de kom tilbage næste dag, var finansieringen på plads, fortæller direktøren videre.
Rilesa leverede boreanlægget til Litauen i april i år, men fik sin betaling via banken allerede nogle uger inden. I forrige uge betalte den litauiske kunde så som planlagt det første afdrag til banken.
Om Rilesa
Ribe-virksomheden har eksisteret siden 1983 og har i dag 20 ansatte. I takt med at møbelproduktionen i Danmark er blevet mindre og mindre, har Rilesa fundet stadig flere af sine kunder uden for landets grænser, og i dag går 95% til eksport.
Om EKF
EKF styrker små og store danske virksomheders konkurrenceevne. Dels ved at forsikre virksomhederne mod den risiko, der kan være ved at handle og investere i andre lande. Og dels ved at hjælpe deres udenlandske kunder med at finde finansieringen, så det bliver attraktivt at lægge ordren i Danmark.
I 2011 var EKF’s indsats med til at sikre danske eksportvirksomheder og deres underleverandører nye ordrer for mere end 30 milliarder kroner. EKF er statsejet, men drives på forretningsmæssige vilkår.