23948sdkhjf

829 elementer fra Frovin sikrer oprindeligt udtryk på Vesterbro

Da andelsforeningen AB Erik Ejegod på Københavns Vesterbro besluttede, at de godt 95 år gamle bygninger skulle gennemgå en stor facaderenovering, var det ikke uden krav til bevaring af bygningernes udtryk.

Facaden skulle nemlig beholde sin charmerede og klassiske stil, hvilket stillede store krav til ejendommens nye vinduer, og efter en indledende afsøgning af mulige leverandører faldt valget på Nykøbing Mors-baserede Frovin Vinduer & Døre. Til projektet hos AB Erik Ejegod har Frovin derfor leveret i alt 829 koblede vinduer og altandøre, hvor omdrejningspunktet har været at bevare arkitekturens oprindelige udtryk.

– Formålet var at bringe bygningerne tilbage til deres oprindelige udseende fra 1927. Det har derfor været med et æstetisk afsæt, at valget faldt på koblede vinduer. Samtidig var der også andre krav til vinduerne, som eksempelvis støjreduktion som følge af ejerforeningens placering midt på Vesterbro med både biltrafik og jernbaner tæt på, forklarer Key Account Manager hos Frovin Jan Saabye.

Tidligt samarbejde

Ejendommen, som er omgivet af Sønder Boulevard, Erik Ejegod Gade, Knud Lavards Gade og Ingerslevsgade, er opført som en boligkarré. Ejendommen rummer i alt 169 boliger fordelt som andelsboliger og lejelejligheder, og det er byggerådgivningsfirmaet Peter Jahn & Partnere, som har været rådgiver på projektet.

– Andelsboligforeningens bestyrelse havde et stort ønske om at føre bygningerne tilbage til deres oprindelige udseende med koblede vinduer. Det kunne Frovin tilbyde i en god kvalitet og til rimelige priser. Vi er meget tilfredse med det endelige resultat. Vinduerne har givet bygningerne et tiltrængt æstetisk løft, hvor der samtidig er respekt for det oprindelige udtryk, siger rådgiver Simon Schack fra Peter Jahn & Partnere.

Ifølge Jan Saabye skyldes det flotte resultat også, at samarbejdet startede tidligt i projektfasen:

– Vi havde den første dialog for omkring halvandet år siden og har blandt andet haft rådgiver og bestyrelse forbi vores showroom, hvor de kunne se og opleve de forskellige typer af vinduesløsninger, vi kan tilbyde. Det har givet et godt afsæt for den videre proces, forklarer han.

Respekt for fortid, nutid og fremtid

Andelsboligforeningen har valgt at variere mellem koblede vinduer i træ, som skal pryde facaden ud mod gaden, og træ/alu-vinduer på facaden ud til gården. Valget sker både for at tage højde for den oprindelige stil, den økonomisk mest fordelagtige løsning og for samtidig at forholde sig til nutidens krav til moderne boliger.

– Der har været mange faktorer at tage højde for i dette projekt. Først og fremmest var bestyrelsen meget fokuseret på vinduernes æstetiske resultat. Samtidig var det også vigtigt at forholde sig til indeklimaet i boligerne i forhold til isoleringsevne og støjreduktion, fortæller Simon Schack.

Andelsboligforeningen har efterhånden været gennem den helt store renovering af boligkarréen. Tidligere har de gennemført to altanprojekter samt et gårdprojekt. Nuværende facadeløft består udover vinduesskift af en total-omfugning samt afvaskning af både gade- og gårdfacader. Dertil skal soklen pudses op, og i alt 20 bagtrapper bliver istandsat.

Hele projektet forventes at blive afsluttet omkring den 1. maj 2023.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.065