Nyt innovationscenter uden nye møbler: Universitetets kældre gemte på genbrugsguldet
KU Lighthouse blev torsdag officielt føjet til den brede portefølje, der hører under Københavns Universitet. Det nye innovationshus skal understøtte det spirende iværksætteri blandt de studerende, der her får mulighed for at benytte kontorpladser, få rådgivning om iværksætteri og hjælp til forretningsudvikling.
De studerende har også fået opfyldt et andet udtrykt ønske; at der i indretningen af det nye hus først og fremmest blev tænkt bæredygtige løsninger. Derfor er der ingen nye møbler eller inventar i det nye iværksætter-hub.
- De studerende i dag tænker grøn omstilling ind i alle nye projekter. Det er aldrig en eftertanke, som klattes på senere, som os lidt ældre nogle gange kan komme til, udtaler Marius Sylvestersen, der skal lede det nye center KU Lighthouse, i pressemeddelelsen.
Upcycling og genbrug blev løsningen
En så stor og vidtforgrenet institution som Københavns Universitet har gennem årene opbygget store lagre af møbler og andet inventar, som ikke længere bruges. Opgaven med at give nyt liv til de hengemte sager gik til den københavnske virksomhed Holmris B8. Virksomheden, der kan trække på mere end 80 års erfaring udi møbelhåndværket, har stået for upcycling, renovering, levering og montering af alle møblerne.
Holmris B8 har blandt andet bygget højborde til vindueskarnapper ud af foldedøre fra Panuminstituttet, hvor man også har hentet originale stole, der var designet til instituttet. Husets gardiner er selvfølgelig også upcyclede, og stammer fra et af Danmarks største advokatkontorer.
Anita Krak, der som bæredygtighedschef hos arkitekterne i Over Byen har ledet processen, påpeger, at det ikke er unikt for Københavns Universitets kældre, at der gemmer sig værdifuldt inventar, der bare står og venter på at få nyt liv. Derfor er også et større perspektiv med projektet.
- Fremover bør det være standard at bruge det gamle inventar, når man bygger nyt. Udfordringen er, hvordan vi får åbnet disse skatkamre rundt omkring i landet. Hvordan får vi det sat i system? Kan vi lykkes med det og få bæredygtig indretning på skinner, sparer vi ikke blot ressourcer. Vi skaber også mere karakter og identitet i vores bygninger, udtaler hun ifølge i pressemeddelelsen.
KU Lighthouse har fået til huse på Tagensvej i København. Man flytter ind i bygningen Green Lighthouse, der allerede betragtes som et klimafyrtårn på Københavns Universitet. Det blev opført op til klimatopmødet i København i 2009 som et af de første Co2 neutrale demonstrationsprojekter herhjemme.