Minister på besøg hos vinduesproducent: – Det er den helt rigtige vej
I løbet af de seneste 10 år har Outline Vinduer i Farsø haft hundredvis af borgere igennem virksomhedens særlige koncept Outline Plus, som hjælper borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet. Mandag var beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen på besøg hos vinduesproducenten for at høre mere om de gode erfaringer med at hjælpe blandt andre langtidsledige.
Med regeringens særlige fokus på de omkring 45.000 unge, der hverken er i arbejde eller uddannelse, er virksomheden Outline Vinduer i Farsø et oplagt sted at besøge for beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Siden 2011 har vinduesproducenten nemlig hjulpet hundredvis af borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet, som eksempelvis langtidsledige og modtagere af kontanthjælp, sygedagpenge eller integrationsydelse. Igennem praktikforløb og opkvalificering via den såkaldte Outline Plus-afdeling kan borgere komme i job, få afklaret deres arbejdsevne eller noget helt tredje.
– Et forløb i Outline Plus giver den enkelte et indblik i, hvordan hverdagen er på en fabrik. De oplever at blive en del af en større sammenhæng med kolleger og fællesskab, og at deres bidrag til arbejdet og det sociale er både vigtigt og værdsat på arbejdspladsen. Dét at komme ud i en virksomhed og få arbejdet i hænderne på en måde, der er tilpasset individuelt, gør, at vi som virksomhed kan hjælpe og rumme hver enkelt bedst muligt, siger Lars Bech, der er projektkoordinator i Outline Plus.
Brug for virksomheder der tager ansvar
Outline Plus er et samarbejde mellem Vesthimmerlands Kommune og Outline Vinduer, og alene i 2022 har hele 83 borgere været i forløb hos Outline Plus. De gode erfaringer fra arbejdet med at hjælpe borgere uden tilknytning til arbejdsmarkedet var derfor også omdrejningspunktet for beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensens besøg hos Outline Vinduer mandag.
– Jeg har været meget glad for at besøge Outline. Det er et af mine første besøg som beskæftigelsesminister. Det har været givende at høre om, hvordan de har formået at give – ikke bare unge mennesker – men mange forskellige udsatte borgere – noget at stå op til om morgenen. En retning. Et skulderklap. Det er den helt rigtige vej, siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen og fortsætter:
– Der er lige nu 45.000 unge, der hverken er i gang med en uddannelse eller et arbejde. Det skal vi gøre noget ved, og til det har vi brug for virksomheder, der tager ansvar.
Et praktikforløb i Outline Plus er tilpasset den enkelte borger, hvor unge for eksempel kan bruge Plus-afdelingen som et springbræt til at komme i arbejde, og hvor borgere efter lang tids sygdom kan få afprøvet, hvor meget og hvilken type arbejde de trives med. Fokus i forløbet er blandt andet på afklaring af arbejdsevne, mødestabilitet, forståelse for kvalitet, evne til at samarbejde og udvikling af sociale kompetencer.
Tager udgangspunkt i den enkelte
En af dem, der har været tilknyttet Outline Plus-afdelingen, er 30-årige Hasse Hosbond Pedersen. I 2018 var han i forløb hos Outline Plus i et halvt år, og efterfølgende startede han på en EGU-uddannelse inden for lager og logistik med praktikforløb hos Outline Vinduer. I dag er han ansat hos vinduesproducenten på 32 timer om ugen.
– Outline Plus hjalp mig helt klart med at finde ud af, hvilken uddannelse der passede bedst til mig og ikke mindst hvilken type opgaver og hvor mange timer, jeg fungerer bedst med. Det havde jeg ikke kunnet finde ud af på samme måde i et helt almindeligt produktionsjob, siger Hasse Hosbond Pedersen.
Outline Plus har i gennemsnit 80 borgere igennem afdelingen om året. Det er ikke alle, der ansættes efterfølgende hos Outline Vinduer, men det er heller ikke målet, forklarer Lars Bech:
– Det er vigtigt, at borgere, som har svært ved at finde deres vej, kommer ud i virksomheder og får sig selv prøvet af på en arbejdsplads for at få en afklaring på deres situation. For nogle giver det mening med et job hos os, for andre er et job i en anden virksomhed mere relevant, og for andre igen er det ikke realistisk med et job. Det handler om at tage udgangspunkt i den enkelte med blik for både styrker og udfordringer og på den måde finde frem til den bedste løsning, forklarer projektkoordinatoren.