Ledigheden ser ud til at fortsætte med at stige
Antallet af ledige ser ud til at være steget igen i december, viser en tidlig indikator fra Danmarks Statistik.
Efter en stigning i november var der ifølge indikatoren også en stigning på 2600 personer i december.
Samtidig er der noget, der tyder på, at stigningen i november var større end først antaget. Da Danmarks Statistik sendte sin tidlige indikator ud for november, viste den en stigning på 1800 personer. Det er nu opjusteret til 3100.
Til sammenligning viste de officielle ledighedstal, at der samlet set var lidt over 77.000 ledige i november.
Indikatoren er ikke det samme som de officielle ledighedstal. Det skyldes, at der ikke er samme datamængde tilgængelig endnu.
Indikatoren kommer 10-12 dage efter en måned er overstået, mens den officielle statistik kommer yderligere 20 dage efter det.
Der er også en særlig omstændighed, der gør, at indikatoren for december kan være behæftet med ekstra usikkerhed.
Det skyldes den nye ferielov ifølge Sofie Holme Andersen, der er cheføkonom hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Den har betydet ændrede feriemønstre, og det kan komme til at spille statistikken et puds i december, advarer hun.
Holder indikatoren stik, varsler det ifølge Dansk Erhvervs cheføkonom, Tore Stramer, et større problem for dansk økonomi.
- Dagens ledighedstal er et rigtig øv-tal, der viser at inflationskrisen har udløst en ganske tydelig stigning i ledigheden hen i mod slutningen af 2022.
- Vi forventer desværre, at der er tale om en længerevarende vending i ledigheden, der vil strække sig ind i både 2023 og 2024.
Ifølge Dansk Erhvervs forventninger, vil ledigheden i 2023 vokse med 35.000 personer.
Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, Jeppe Juul Borre, peger på, at den stigende ledighed falder sammen med, at der er færre stillingsopslag.
Tal fra Jobnet viser, at der i december var 20 procent færre stillingsopslag end for et år siden.
- Det fortæller om et arbejdsmarked, der bestemt ikke viser de samme stærke takter i slutningen af 2022 som i starten af 2022, siger Jeppe Juul Borre.
Med til billedet hører dog, at hvis man ser bort fra de usædvanlige tilstande, der har hersket siden coronapandemiens udbrud i starten af 2020, står det danske arbejdsmarked stadig stærkt.
- Ledigheden er stadig noget nær den laveste siden 2008. Der bliver i historisk kontekst stadig slået mange stillinger op. Bare ikke lige så mange som for et år siden, siger han.
/ritzau/