Brug af fradrag i vild vækst
Danskerne udnyttede den midlertidige forhøjelse af håndværkerfradraget i 2021.
Nye tal fra Skatteministeriet viser ifølge DI Byggeri, at anvendelsen af fradraget steg fra 3,5 mia. kr. i 2020 til 6,5 mia. kr. i 2021.
Danskerne fik 1,6 mia. kr. i skattefradrag for energirenovering eller serviceydelser i 2021, og vanen tro var håndværkerfradraget mest populært vest for Storebælt - og allermest i Nordjylland.
12,6 pct. af de skattepligtige nordjyder benyttede således håndværkerfradraget, mens landsgennemsnittet var 10,9 pct. Næstmest populært var fradraget i Syddanmark, hvor 12,0 pct. af de skattepligtige benyttede Boligjobordningen. Og ligesom i de foregående år, var det i 2021 borgere i Region Hovedstaden, der procentvis brugte håndværkerfradraget mindst. 9,0 pct. af de skattepligtige benyttede det forhøjede fradrag.
– Håndværkerfradraget har levet en omtumlet politisk tilværelse og er nu afskaffet for grønne håndværksydelser som energiforbedringer – men fradraget har hele tiden været populært i befolkningen, siger Anders Stouge, direktør i DI Byggeri og fortsætter:
– Gennem hele håndværkerfradragets levetid har nordjyderne været mest vilde med det. Dermed er der hamret en pæl gennem myten om, at det kun er et fradrag for de ”rige” nord for København, siger han.
Håndværksdelen fyldte mest
Ser man på den del af fradraget, som var øremærket håndværksopgaver og den til serviceopgaver, fyldte sidstnævnte år for år mere i landskabet. I benyttede 369.000 servicedelen, mens 269.000 fik fradraget på håndværksdelen.
Da der i gennemsnit er flere penge involveret i energirenoveringsopgaver, udgjorde håndværksdelen dog rent økonomisk 60 pct. af de indberettede fradrag.
Ærgerligt, at Bygningspuljen ikke er en fradragsordning