TA bifalder indgreb mod ulovligt træ
Direktør Flemming Larsen håber, at miljøministerens nye lovforslag kan være med til at flytte fokus i trædebatten. Han understreger, at TA vil arbejde for en lempelig indfasning.
Med disse ord præsenterede miljøminister Ida Auken torsdag et nyt lovforslag, der giver myndighederne mulighed for at gribe ind over for handel med ulovligt fældet træ og træprodukter. Virksomheder, der bringer ulovligt træ til landet, risikerer fremover bødestraf, konfiskation eller endda fængsel i op til et år.
Læs også: Miljøminister optrapper kampen mod ulovligt træ
Nyheden blev naturligvis modtaget med stor interesse i branchens arbejdsgiverorganisation, TA, hvor man som udgangspunkt glæder sig over udsigten til en strammere lovgivning på området.
- Træets Arbejdsgivere er positive, fordi den nye tømmerlovgivning gælder for hele Europa, og fordi Danmark ikke gik enegang for år tilbage, da problematikken om illegalt tømmer var oppe, siger direktør Flemming Larsen til Wood Supply.
Han understreger dog samtidig vigtigheden af, at regelsættet bliver administreret så ensartet i hele EU, at det ikke skaber konkurrenceforvridning:
- Det er afgørende, at træforbrugende virksomheder ikke får konkurrencemæssige fordele ved ikke at leve op til lovgivningens krav om sporbarhed. Det drejer sig her særligt om de sydeuropæiske lande, hvor kontrollen kan være tvivlsom, siger Flemming Larsen.
Træ er stadig verden mest miljøvenlige råstof
Hos TA er man klar over, at lovgivningen kommer til at ramme de mindste virksomheder hårdest på grund af de ekstra administrative omkostninger, som uundgåeligt vil følge i kølvandet på stramningerne. Organisationen vil derfor aktivt arbejde for, at indfasningen bliver så lempelig som overhovedet muligt.
På den lidt længere bane ser Flemming Larsen desuden perspektiver i, at øget kontrol kan være med til at flytte fokus i den offentlige debat, som alt for ofte tager udgangspunkt i, om man er for eller imod certificering:
- Med fælles regler om sporbarhed kan vi forhåbentligt også for fremtiden fokusere på træ og træprodukters miljø- og klimamæssige fordele, og ikke lade det gode budskab drukne i diskussionen om for eller imod certificering. Træ er stadig verden mest miljøvenlige råstof, slutter branchedirektøren.