Gubi Olsen fylder 60 år
Søndag den 4. marts 2007 fylder møbeldesigner Gubi Olsen 60 år, men han forstår det ikke rigtig selv. Han synes næsten, han lige er begyndt, vel vidende han har været i gamet i 40 år.
-Og hvad er det så, han kan? Som designer tror han fuldt og fast på sig selv, og de ting han går og laver. Han er ikke bange for at gå mod strømmen, og så har han aldrig ladet sig rive med af tidens tendenser. Hans design har altid stået meget stærkt, i forhold den tid hvori det er blevet skabt.
Et godt eksempel er hans røde sofa Grand Piano som han tegnede i 1982. Der var ikke mange, der troede på denne aparte sofa med de organiske former og stærke farver, men Gubi selv var så overbevist, at han og Lisbeth brugte en formue på at få lavet en prototype, så den kunne vises frem på den årlige møbelmesse i København. Her blev alle forbehold gjort til skamme, for sofaen blev uden sammenligning messens absolutte højdepunkt. Evnen til at frembringe noget visuelt smukt har han ikke fra fremmede. Både hans far Gudmund og bror Rudi Olsen var begge anerkendte billedkunstnere.
Gubi er uddannet på Den Permanente Udstilling, hvor han omgav sig med dansk design i 3 år, men det kunstneriske gen i familien gjorde, at han ville mere end blot sælge design, han ville selv lave det.
I 70'erne udviklede og designede Gubi modulmøbler i skum betrukket med kanvas. Senere producerede Gubi NAVY serien i cowboystof, og det blev en så stor succes, at NAVY blev eksporteret til flere lande i stort antal.
Modulmøblerne betød, at Gubi og hans kone Lisbeth blev et så interessant designteam, at Ikeas grundlægger Ingvar Kamprad personligt prøvede at overtale dem til at designe møbler for Ikea. Det var de imidlertid ikke interesseret i, dertil var der alt for meget gang i det unge par, som nu for alvor var ”helt fremme i bussen”, som sønnen Jacob så fint beskriver sin forældre.
En spritbilist satte imidlertid en brat stopper for eventyret. Ægteparret blev nemlig udsat for en alvorlig bilulykke som betød måneders hospitals-indlæggelse og et kæmpe knæk såvel fysisk som psykisk. Fysisk er Gubi aldrig kommet helt på ret køl og går den dag i dag med store smerter i ryggen, som kræver fysiurgisk behandling.
Efter ulykken blev tempoet ganske vist sat ned, men parret lå bestemt ikke på den lade side. Det var i disse år produktionen af møbelstofferne Hestedækken og Holmensklæde samt Holmensplaider i stærke farver blev udviklet og solgt ind hos de helt store møbelhandlere.
I starten af 80’erne så sofaen Diva dagens lys for første gang. Diva der også kan bruges som en seng, er Gubis yndling og var i virkeligheden starten på den endelige succes, for efter den gik det slag i slag med blandt andet fra tilbud om at åbne specialbutik i Illums Bolighus, til at åbne egen møbelforretning på Frederiksberg i starten af 90’erne.
Kvadratmeterne på Frederiksberg blev hurtigt for få, og blev derfor udvidet til dobbelt størrelse. Samtidig finder Gubi, hvad der senere skulle vise sig at blive lidt af en guldgrube, nemlig lampen Bestlite, tegnet af den engelske designer Robert Dudley Best. Efter et besøg hos den engelske producent i Birmingham lykkedes det Gubi at få rettighederne til at sælge Bestlite i hele Skandinavien, og I dag har firmaet GUBI købt samtlige produktions- og salgsrettigheder worldwide.
Flere møbler af eget design kom til, og det helt store spring blev taget da forretningen flytter til København på en af byens bedste adresser i Grønnegade i samarbejde med sønnerne Jacob og Sebastian, og arvtagerne var dermed kørt i stilling.
I 2005 laver Gubi og Lisbeth generationsskifte, hvorefter Jacob og Sebastian står for den daglige ledelse af GUBI A/S. Han ses dog hyppigt i firmaets nye internationale domicil i Frihavnen og sidder i bestyrelsen for GUBI A/S.
Sidste design fra Gubi Olsen er loungesofaen ”Piano Lounge”.
Kilde: Gubi Olsen