23948sdkhjf

Ledere uddanner sig til at skabe større virksomheder

Telse Runge fra Teldust A/S i Vejle er blandt de direktører, som har haft glæde af at vende tilbage på skolebænken.
Det er de færreste iværksættere, der starter deres virksomheder med et udtrykt ønske om at blive ledere. For mange er en høj faglighed drivkraften, og behovet for at lede medarbejdere opstår efterfølgende.

Projektet Vækst Via Ledelse giver virksomhedsledere mulighed for at kvalificere sig til den vækst, som mange ønsker. Det tilbud har 200 virksomhedsledere allerede taget imod, mens yderligere knap 400 kan få chancen endnu.

- Ledere i mindre virksomheder presses typisk så meget af den daglige drift, at de har svært ved at frigøre sig til strategisk arbejde og ledelsesopgaver, som er en forudsætning for udvikling og vækst, siger erhvervs-ph.d. Anne Gramtorp fra Syddansk Universitet, der er tilknyttet projektet Vækst Via Ledelse.

Langt fra teori til praksis
Telse Runge kan nikke genkendende til problemet. Hun blev i efteråret direktør i familiefirmaet Teldust, der laver industrifiltration, mens hendes far fortsat er administrerende direktør i firmaet.

- I hverdagen er det et problem at finde tid til at udvikle sin ledelse strategisk, og tager man på kursus kan det være vanskeligt at omsætte det, man lærer til praksis, siger Telse Runge.

Anne Gramtorp forklarer, at væksten i en virksomhed ofte stagnerer, når lederen forsøger at håndtere både drift og ledelse. For at kunne fokusere på ledelse skal lederne kende deres mål.

- Mange ledere skal formulere, hvad de vil med deres virksomhed. Først når lederen har defineret målet, kan de sætte retningen for deres medarbejdere, siger Anne Gramtorp.

Afklaring giver forskellige resultater
Udgangspunktet for Vækst Via Ledelse er netop at gøre lederne bevidste om målet for deres virksomhed.

På kurserne sættes ledere sammen med andre ledere fra forskellige brancher, og der er kommet overraskende resultater ud af afklaringsforløbene.

- Efter de første hold kursister, står det klart, at lederafklaringen fører til meget forskellige resultater: Nogen finder ud af, at de hellere vil forblive i driften og i stedet skal ansætte en leder, mens andre gerne vil udvikle sig som ledere, siger regionalkoordinator på projekt Vækst Via Ledelse, Kathrine Borch Gabriel, fra Væksthus Syddanmark.

TelseRunge siger:

- Jeg tiltrådte som direktør i oktober, og jeg skal lære, hvordan jeg vil være direktør. Jeg havde ikke brug for et overordnet lederkursus, men håndgribelige råd til min hverdag og min virksomhed. Det er meget vigtigt for mig at udvikle Teldust, så jeg kan skabe flere danske arbejdspladser. I dag har vi ti ansatte i Danmark og 80 ansatte i Polen.

Fakta: Vækst Via Ledelse
Vækst via Ledelse har et samlet budget på knap 100 mio. kr. og løber frem til og med september 2014. Der er knap 400 ledige pladser tilbage på projektet.

Det indledende lederafklaringsforløb koster 5.000 kr. I det efterfølgende kompetenceudviklingsforløb kan lederne få dækket halvdelen af deres udgifter op til 100.000 kr. til enten lederudddannelse, rådgivning eller kompetenceudviklingsforløb.

Projektet er finansieret af EU’s socialfond og gennemføres i et partnerskab mellem de fem regionale Væksthuse, Syddansk Universitet, Håndværksrådet og Dansk Erhverv opbygget som et konsortium.

Projektledelsen består af en projektleder hos Væksthus Syddanmark samt fem regionale koordinatorer fra hvert af de fem Væksthuse.
Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.079