23948sdkhjf

0104 Leder: Europas Pyromaner

Leder fra Træ og Industri- Januar 2004
I en kronik om emballageafgiften angiver Peter Skov, direktør i Plastindustrien i Danmark, at vores EU-kolleger drillende kalder os for Europas pyromaner, fordi vi i praksis prioriterer forbrænding over genan-vendelse. Uden at komme ind på diskussionen om emballageafgiften, så er der paralleller til træ- og møbel-industriens situation og anvendelsen af træ til energiproduktion.

Sveriges og Finlands statsministre har udnævnt træet til at blive det vigtigste byggemateriale i Europa frem mod 2010. Finlands statsminister er endda gået så vidt til at kalde træ "det grønne guld". Hvad gør vi så i Danmark? Vi gør alt for at virke så miljøvenlige som muligt, men gør vi det på den rigtige måde?

Noget kunne tyde på, at EU-kollegerne ved at give os øgenavnet som Europas pyromaner har gennemskuet, hvad det er vi gør og sætter stort spørgsmålstegn ved det fornuftige ved fremgangsmåden. Ud fra en be-skæftigelsesmæssig vinkel er det ikke fornuftigt, idet der ved forarbejdning af 1 ton tørt træ skabes 25 ar-bejdspladser i træ- og møbelindustrien for hver én, der skabes i energisektoren.

I Danmarks bestræbelser på at være så miljørigtig som muligt har de fleste af Folketingets partier indgået en aftale med biomassehandlingsplanen om at producere "grøn energi" ud fra biomasse. Der gennemføres store investeringer i energisektoren, idet det alene efter biomassens handlingsplan er 400.000 tons træ, der hvert år skal brændes i Danmark. Den oprindelige tankegang var, at træet, der skulle afbrændes, skulle være så-kaldt "marginaltræ". Det er den type træ, det ellers er for dyrt at tage ud af skovene, eller træ, der stammer fra de første udtyndinger.

Vi ved alle, at der burde være forskel i værdi mellem grene og stammer, men hvad er lettest og mest renta-belt at tage ud af skovene? Det er da stammerne! Er det det "grønne guld"? Ja det er det. Er det det, vi brænder af? JA - for en stor dels vedkommende - hvorfor? fordi vi i Danmark ikke har nogen mekanismer, der sikrer, at det kun er marginaltræ, der bliver brændt af, eller en prioritering af materialeanvendelse frem for afbrænding.

Er afbrænding af træ så godt for miljøet? Ikke specielt, kun fordi vi betragter træ som et CO2-neutralt mate-riale. Der er dog store forskelle i CO2-optagelsen i træerne i den plejede skov og skove, der ikke bliver pas-set optimalt. Fordi det er træerne i vækst, der optager CO2, og ikke træer, der er udvoksede.

Miljøet forbedres således kun, hvis tilvæksten af træer er større end hugsten, eller hvis genanvendelsen øges eller forbrændingen af træet udsættes ved øget anvendelse af træet i produkter eller i byggeriet. Er det så ikke interessant, at det marginale træ bliver bragt ud af skoven og anvendt? Jo da, men det er ikke det, der sker. I stedet skades økonomien, beskæftigelsen og miljøet.

Kunne vi gøre det bedre? Ja, hvis vi kunne sikre, at det var det marginale træ, der blev brændt af, samt at vi anvendte mere træ i byggeriet og i produkter. Herved kunne vi sikre maksimal CO2-optagelse og beskæfti-gelse.

Branchedirektør Lasse Jensen
Træets Arbejdsgiverforening

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078