23948sdkhjf

0204 TEMA: Husene er af træ – helt igennem!

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

For halvandet år siden tog 29årige Carsten Lüdemann en stor beslutning og slog sig ned i Norge, hvor han har taget konkurrencen op og nu bygger huse helt af træ.
Firmaet hedder »Holz 100«, hvilket indikerer, at husene er af gedigent træ og samlet med trædyvler. Alt er således opført i træ. Der er tale om en blanding af gammel og ny byggeteknik, hvor der hverken bruges søm eller lim! Det er et absolut rent byggeri, diffusionsåbent, sundt, genanvendeligt og med den bedste u-værdi, der findes ved et massivt byggemateriale, som er bærende og samtidig isolerende.

Carsten, der er arkitekt, kommer fra Dannenberg, Lüneburger Heide og er uddannet i Lübeck i Tyskland fra 1996 til 2002. I den frivillige praktiktid projekterede han blandt andet to huse, som er opført nær Dannenberg. Medens han arbejdede for Arkitektura/Rüdiger Fleck i Bad Schwartau, hørte han om Vrøgum og fik kontakt til Kristian Andersen. Det førte til et besøg på fabrikken og endvidere til en ordre på vinduer til et nyopført hus i Jømna.
– Holz 100 Norge er et datterselskab af Holz 100 i Østrig, fortæller Carsten. Ejeren er Erwin Thoma, og vi har købt licens af ham. Vort firma er placeret i Elverum i det østlige Norge, og herfra dækker vi et stort område. Omkring 30 km nord for Elverum ligger der en militærkaserne i byen Rena. Her har vi udført et meget stort byggeri, men desværre ikke med Vrøgum-elementer, for vi fik ingen indflydelse på materialevalg. Det er der til gengæld i hele huset i Jømna, som vi har opført for en pensioneret bondemand, Albert Aarnes.
– Jeg er blevet meget glad for elementerne fra Vrøgum, for indtil nu har jeg ikke set nogle lokalt producerede vinduer, der kan stå mål med disse. Vi har en lille kontorbygning, som ikke er ganske færdig, men også her har vi forsynet hele huset med Vrøgum-elementer.

I Elverum bor Carsten med sin veninde Maike, der ligeledes er arkitekt og kommer fra Bad Oldesloe nær Lübeck. Lige nu har de travlt med at lære det norske sprog, og det har ikke været svært for dem at falde til deroppe.
– Vort arbejde er meget interessant, men naturligvis er der da også fritid. Vinteren vir-kede måske lidt lang, men vi har da været ude og prøve at stå på ski. I sommertiden bliver der også tid til kajakture, og ellers ny-der vi naturen, som der jo er rigeligt af her i Norge. Vi ved ikke, om vi bliver her i længere tid, men indtil videre er det gået endog meget godt, så lad os nu se, hvad tiden bringer, slutter Carsten Lüedemann.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078