23948sdkhjf

0204 TEMA: Varmebehandling træ uden kemikalier !

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
- Fromsseier Plantage A/S startede allerede i 1998 med varmebehandlet træ til træhusbyggeri

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

I de seneste år har der været en stærk opmærksomhed omkring brugen af kemikalier til at øge træprodukters varighed. Til udendørs brug kan nævnes stenkulstjære( kreosotolie eller karbolineum) til jernbanesveller og trykimprægneringsmidler indeholdende chrom og asen.

Mange begyndte at anvende disse midler i en tid, hvor der var meget lidt fokus på miljøspørgsmål. Grundet disse midlers umiddelbart gode egenskaber blev der ikke forsket særligt meget i alternative behandlingsformer.
Længe inden man blev ”kemisk velbevandret” anvendte så forskellige folkeslag som vikinger og romere uafhængigt af hinanden den samme teknik til at forbedre træs holdbarhed. De dele af træet, der skulle sættes i jorden, fik forkullet overfladen på et bål, idet man havde erfaret, at dette forøgede træemnernes holdbarhed væsentligt. Der var dog ikke nogen forklaring eller viden om hvorfor det var sådan.

Gammel viden blev taget frem
Under oliekrisen i begyndelsen af 1970’erne blev der eksperimenteret med at udvinde en form for brændstof af træ; disse forsøg indebar en meget ekstrem opvarmning – ikke afbrænding – af træemner. Forsøgene faldt således ud, at det var for dyrt at udvinde brændstof af træ, men der var nogle interessante bivirkninger ved at behandle træet ved høje varmegrader. Miljøspørgsmål fyldte på dette tidspunkt ikke tilstrækkeligt i den offentlige debat til at det var rentabelt og interesse nok for at forsøge at udnytte denne viden. Men efterhånden som miljødebatten tog fart i den vestlige verden, gravede man disse gamle forsøg og resultater frem, og der er nu produktion af varmebehandlet træ i en lang række lande herunder Danmark, Sverige og Finland.

Fromsseier Plantage var
de første i Danmark


Varmebehandling, det vil sige opvarmning af træemner til 180-210 grader i et givet tidsrum, får en kemisk proces til at forløbe, idet de mest komplicerede dele af træet – stivelses- og sukkerstoflignende forbindelser – bliver ”slået i stykker” af den kemiske proces der opstår ved opvarmningen. Disse forbindelser er essentielle for de svampe, der nedbryder træet; uden disse forbindelser er træet ikke direkte giftigt for svampene, men det er meget svært ”fordøjeligt”. Derfor tager det simpelthen længere tid for svampene at nedbryde det varmebehandlede træ og dermed få det til at rådne.
De varmebehandlede træemner har ved laboratorieforsøg vist sig at være op til10 gange så længge om at nedbrydes som det ubehandlede træ. Varmebehandlingen af træet medfører og så andre ændringer af træet som for eksempel øget stivhed, øget hårhed på overfladen, mindre dimensionssvingninger ved skiftende fugtighedsforhold samt en reduktion af mekanisk styrke på mellem 10 og 20 procent.
Fromssseier Plantage A/S begyndte allerede i 1998 som de første i Danmark at producere og markedsføre varmebehandlet træ under navnet CELLOC. Nu er salget efterhånden ved at være af en størrelse at anlæggets kapacitet må udvides for at matche efterspørgslen.
I 2001 begyndte virksomheden at anvende eget træ som energikilde til processen, idet Energistyrelsen og Fromsseier Plantage A/S sammen startede et anlæg, der producerer grøn energi og procesenergi til varmehandlingen af træet.
Produktionen omfatter blandt andet rundstokke til brug ved legepladser, haveanlæg, opbindingspæle, hegn samt træ til udvendig beklædning m.m.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.451