23948sdkhjf

0204 TEMA: Projektet Modulhus – en arkitektonisk bolig i træ

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
- Arkitektur i træ – en holdning til byggeri

Af projektleder Per Tutein Brenøe, Nordiske træbyer

Projektet Modulhus er skabt af arkitekterne Kristine Virén og Cecilie Qvistgaard.
”Træ som byggemateriale kræver holdninger. Det hus, man vælger at bygge skal arkitektonisk nyde godt af de styrker og fordele træ byder på, og det er også væsentligt, at det træ, man vælger at bygge sit hus af, er godt forarbejdet”, fremhæver arkitekt Kristine Virén og fortsætter: ”Træ er i gennem mange årtier blevet negligeret og betragtes derfor af mange som et billigt andenrangs materiale, der til nød kan bruges til lejrskolebarakker og tilsvarende uvedkommende byggeri uden fokus på detaljen. Mange vil mene, at træ må være uholdbart og svært vedligeholdelseskrævende. Sådan ville det sikkert også forholde sig, hvis udviklingen af træets muligheder som byggemateriale var ophørt for 30 år siden. Men det er naturligvis ikke tilfældet, og især inden for de seneste år har udviklingen af træets naturlige byggetekniske egenskaber haft stort fokus og opnået gode resultater.”

Minimalisme, forenkling og funktion
Dansk tradition inden for design søger mod æstetik minimalisme, forenkling og funktion. Løsningen af boligens formsprog søger det samme ideal. Forenkling i design, materialevalg og produktionsteknik har muliggjort et begreb som typehus og gjort gode boliger tilgængelige for alle. Men hvor mange typehuse er endt som monoton gentagelse af én standardiseret version af den færdige bolig. ”Vi søger med Modulhus i stedet at standardisere selve de byggetekniske detaljer for at sikre en produktionsvenlighed – og dermed økonomisk mulighed for en udpræget arkitektonisk variation, individualitet og fleksibilitet i de færdige boliger”, siger Kristine Virén.

De to arkitekter mener, at tiden er inde til, at det danske træhus som bolig igen finder sin naturlige plads i dansk byggetradition. En bolig med en stærk arkitektonisk karakter og med såvel æstetisk som teknisk set optimal anvendelse af træ som materiale.

Modulhus – en arkitektonisk bolig i træ
”Boligen må ubetinget tage udgangspunkt i brugerens egen eksistens – med plads til fleksibelt at kunne imødekomme skiftende krav til livsfaser og levemåde”, påpeger Cecilie Qvistgaard og fortsætter:” Vores boliger udvikles i en dialog med bygherren, men når det er sagt, har vi naturligvis en holdning – ikke kun til god arkitektur men også til brugen af træ. Vi søger en minimering af materialer både så træet kommer til sin ret og så vi forhindrer en del arbejdsgange, hvor træet blot bliver hensat til den skjulte konstruktion med plader o. lign. uden på. I vores hus skal man kunne se, hvilke materialer der er brugt til hvad, at huset er af massive træelementer i den primære konstruktion og med en bred og nuanceret anvendelse af eksempelvis krydsfiner. Vi kalder det en ærlighed over for materialebrugen. Her kan vi så gå ind og bearbejde og sammensætte forskellige overflader og udtryk, så det færdige hus lever op til en moderne arkitektonisk bolig i træ.”

Modulhus – stor fleksibilitet
I Modulhuskonceptet arbejdes tillige med en fleksibel indretning – et egentligt indretningsmøbel, som hører til hver bolig og som igen kan varierer over tid samt nogle møbler med forskellige funktioner, der opdeler de forskellige rum og som også kan udskiftes efter ønske. Kristine Virén fremhæver: ”Bygherrerne skal hav lov til at stille forskellige krav. Vi designer så nogle rammer, der kan honorere disse krav. Ikke blot vil hver bygherre komme med hver deres opfattelse af den ideelle bolig, den vil også ændre sig med tiden både som en slags modeeffekt og fordi vi må erkende, at det er de færreste, der lever hele livet i et traditionelt familiemønster – alt sammen ting, der skal tages højde for i en moderne bolig. Tillige arbejder vi med fleksibiliteten i de større bebyggelser. Det, der i dag er ungdomsboliger, skal kunne ændres til ældreboliger, hvis det er behovet – igen forskellige krav, der skal kunne honoreres i den enkelte bolig.”

Fordi to hjerner ved mere end én
Projektet Modulhus er udviklet af Kristine Virén og Cecilie Qvistgaard og støttes af BoligfondenKuben, Fonden Realdania, Skov- og Naturstyrelsen og Tegnestuen Viren.
Udarbejdelse af Modulhus forløber i samarbejde med Træbranchens Oplysningsråd, Associerede Ingeniører, Kuben Byggeadministration. Ligeledes henter Tegnestuen Viren inputs fra studierejser til Finland, Østrig og Schweiz.
Læs mere om projektet ”Modulhus” på www.viren.nu samt www.top.dk

Yderligere oplysninger samt billedmateriale: Tegnestuen Viren 3889 7266 / 2613 7166

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062