23948sdkhjf

0204 TEMA: Præfabrikerede træhuse skal CE-mærkes

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
Tekst Henriette Hansen, Teknologisk Institut, Træ

Typehuse af træ skal være CE-mærkede inden den 31. maj i år. Det gælder for træhuse med stort set alle grader af præfabrikation. Med CE-mærkning er forbrugere og myndigheder sikret, at varen opfylder kravene. Men det er fabrikanten eller importørens ansvar, at byggevaren er mærket.

En hel del træbaserede byggevarer skal allerede nu være CE-mærket, hvis de skal indgå i varigt byggeri.
Udover præfabrikerede træhussystemer og byggesæt, der skal være CE-mærkede inden den 31. maj, så kan eksempelvis træbaserede plader kun sælges med CE-mærke fra 1. april, og lette sammensatte træbaserede bjælker og søjler skal være CE-mærkede inden 10. oktober i år.

Hvem er omfattet?
”Populært sagt, er de typehuse, som jeg kan se i et katalog fra en leverandør, f.eks. hustype XX, hvor variationerne kun ligger i størrelsen og mindre detaljer, omfattet af ETAG 007. Men hvis jeg medbringer en tegning fra en arkitekt til en typehusfabrikant, og fortæller ham at det er det hus jeg vil have, så er det ikke omfattet. Sidstnævnte er jo ikke bragt på markedet - det er det førstnævnte”,
udtaler Thomas Bruun, teknisk chef i ETA-Danmark.

De præfabrikerede træhussystemer/byggesæt, der er omfattet af ETAG 007 skal være CE-mærket inden den 31. maj 2004, hvis de sælges eller markedsføres i EU’s indre marked.
ETAG 007 er Retningslinie for Europæisk Teknisk Godkendelse af Præfabrikerede træhussystemer/byggesæt. Den omfatter alle de industrielt fremstillede træhussystemer/byggesæt, der markedsføres som bygninger og er fremstillet af forud projekterede og præfabrikerede komponenter beregnet for serieproduktion.

ETAG 007 beskriver kravene til ydeevnen til træhussystemer anvendt som bygninger, de anvendte verifikationsmetoder til undersøgelse af ydeevnen, vurderingsmetoderne til evaluering af ydeevnen til den påtænkte anvendelse og de forudsatte betingelser for konstruktion og installation af byggesystemet i bygværker.
Den danner grundlag for udstedelsen af en Europæisk Teknisk Godkendelse for de enkelte fabrikater. En Europæisk Teknisk Godkendelse er en positiv teknisk vurdering af, at et træhussystem er egnet til den påtænkte anvendelse.
Godkendelsen er baseret på de prøvninger og vurderinger, som er beskrevet i retningslinien, og udgør grundlaget for CE-mærkning af de enkelte træhussystemer. Europæiske Tekniske Godkendelser udstedes i Danmark af ETA-Danmark A/S.

CE-mærkning er en hjælp
For at opnå CE-mærkning skal det dokumenteres, at byggevaren opfylder Byggevaredirektivets seks væsentlige. Udover de direkte krav til egenskaber og ydeevne, stilles der også krav til industriens etablering af produktkontrol og styringssystemer til sikring af produkternes opfyldelse af produktkravene.

Med CE-mærkning er vejen til EU’s indre marked blevet lettere. En CE-mærket byggevare giver forbrugere og myndigheder en sikkerhed for, at byggevarens egenskaber opfylder en række mindstekrav. Samtidig er mærket en garanti for, at varen har gennemgået de procedurer, der er påkrævet for attestering.
CE-mærkede byggevarer kan frit sælges i EU’s indre marked uden krav om nye prøvninger og godkendelser.
Krav til CE-mærkning af producenter på træområdet forventes afsluttet i 2006. Det er fabrikantens eller importørens ansvar, at byggevaren CE-mærkes.

ETAG 007 kan downloades på dansk og engelsk fra ETA-Danmark A/S’ hjemmeside http://www.etadanmark.dk. Eventuelle spørgsmål vedrørende retningslinier og udstedelse af godkendelser kan rettes til ETA-Danmark A/S.
Spørgsmål vedrørende prøvninger og beregninger kan rettes til Teknologisk Institut, Træ.


Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062