23948sdkhjf

0204 TEMA: Ny revolution med PreColl

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
Tekst Kaj Hansen Træ og Industri

Med fokus på miljø, efterspørgsel og sund fornuft har Collstrop A/S i Kolding udviklet en helt ny type imprægneringsmiddel. Det hedder PreColl og er 100 procent fri for tungmetaller.
Produktudviklingen har stået på i seks år.

- PreColl er banebrydende, så vi kan slet ikke skjule vores stolthed. Vi er de eneste på markedet herhjemme, som kan levere imprægneret træ helt uden forurenende tungmetaller, pointerer direktør Michael Nørgård fra Collstrop, der er Europas ældste og største virksomhed inden for træbehandling.
Det trykimprægnerede træ, der bliver anvendt i dag, indeholder således kobber og bor.

Godkendt af Miljøstyrelsen
PreColl har dokumenteret holdbarhed efter de europæiske normer på området og skal anvendes over jord, bl.a. til carporte, udhæng og legeredskaber i haven. Godkendt af Miljøstyrelsen. Derudover har produktet den egenskab, nævner Michael Nørgård, at det ikke bare beskytter mod råd og svamp, men også er effektivt over for overfladeskimmel.

Det nye imprægneringsmiddel kan bruges i Collstrops eksisterende træbehandlingsanlæg.
Med PreColl bliver den grønne farve, som kendetegner almindeligt trykimprægneret træ, erstattet med en såkaldt neutral røbefarve, der bevarer træets naturlige kulør.
- Med PreColl har vi sprunget en generation af træbehandling over. Vi har et holdbart og miljøvenligt produkt, som bør kunne klare sig på markedet i mange år, forventer Michael Nørgård.

Baggrund for produktudviklingen
Miljøstyrelsen har gennem de sidste år lagt op til, at det i snarlig fremtid skal være slut med at anvende trykimprægneret træ. Træet med den karakteristiske grønne farve er af forskellige årsager uønsket. Det hænger i høj grad sammen med, at træet er imprægneret med metalholdige midler. Disse midler - primært kobber og bor - vil Miljøstyrelsen på længere sigt have erstattet med et miljøvenligt produkt eller metode for at tilgodese såvel natur som arbejdsmiljø.

Forholdene har ændret sig i et hastigt tempo, siden den danske trykimprægneringsbranche i 1991 indgik en frivillig aftale med Miljøstyrelsen om at udfase brugen af arsen som imprægneringsmiddel.
Aftalen blev fulgt op med et nyt tiltag i 1997. Nu var der også forbud mod at bruge krom som imprægneringsmiddel.

En stor udfordring
To år senere stod Miljøstyrelsen bag kampagnen: Træ uden kemi. Hensigten var klar og tydelig.
- På det tidspunkt var vi allerede i gang med at undersøge, om det kunne lade sig gøre at finde et alternativ til den traditionelle trykimprægnering. Vi eksperimenterede med forskellige produkter uden metaller, og løsningen blev PreColl, forklarer Michael Nørgård.

Collstrops mål var at opfinde og udvikle et produkt helt uden tungmetaller.
- Vi blev enige om at springe en generation af stoffer over, således at vi slet ikke ville bruge nogle af de stoffer, der er kræftfremkaldende jævnfør EU’s observationsliste. Vi var nødt til at tænke imprægnerings-ideen helt om og se på produktionen med helt nye øjne, og det var noget af en udfordring, siger Michael Nørgård.

Data om PreColl
PreColl er patentanmeldt gennem Europæisk Patentbureau.
Ifølge MEKA-systemet, et måleværktøj udviklet og anerkendt af Miljøstyrelsen, klarer PreColl sig godt i forhold til sammenlignelige materialer. Målingerne gælder både for miljø og arbejdsmiljø.
I forbindelse med lanceringen af PreColl har Collstrop også udviklet en nyt efterbehandlingsprogram.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.072