23948sdkhjf

0204 TEMA: Nordiske træbyer – byudvikling med træhuse

Tema artikel om Træhusbyggeri, limtræskonstruktioner og spær fra Træ og Industri - februar 2004
Af projektleder Per Tutein Brenøe, Nordiske træbyer

Kommuner tager initiativ til træbyggeri.
Seks nordiske kommuner har taget initiativ til byggeri af hele bydele og bykvarterer med træhuse. Byerne er Karleby i Finland, Vejle og Skagen i Danmark, Trondheim i Norge, Växjö i Sverige og Egilsstadir i Island. De seks kommuner har indgået en samarbejdsaftale om at fremme moderne byudvikling med træhuse og udveksle erfaringer.
Det er en meget positiv udvikling vi ser i træhusbyggeriet i disse år med at det offentlige og store bygherrer nu er initiativtagere til anvendelse af træhuse.

Kommunernes argumenter for træhuse
Kommunerne og deres bygherrer ønsker, at træbyggeri og anvendelsen af træ indtager en mere central og fremtrædende plads i byudviklingen.
Dette begrundes med:
- at der er en øget efterspørges efter træhuse på grund af husenes meget positive miljøprofil herunder indeklima
- at hele bydele og bykvarterer med træhuse i tidssvarende træarkitektur kan gives en mere æstetisk mangfoldighed og oplevelsesrigdom. Det virker fremmende for det social liv og dermed tiltrækkende på tilflyttere.

- at træ er reproducerbart i de nordiske skove.
- at træprodukter anvendt i byggeri og anlæg kræver mindre energi ved fremstillingen og i byggeprocessen samt at træet er CO2- akkumulerende. Så anvendelsen af træ er næsten CO2- neutral og er dermed et vigtigt bidrag til Kyoto-aftalens bestemmelser om reduktion af CO2- emissionen.
- byggeri med træ kan i dag i de fleste tilfælde gøres til samme pris som med andre materialer, men træbyggeriet indeholder store økonomiske udviklingsmuligheder.

Alle typer af byggeri
Byerne satser på, at træet i øget omfang skal ind i byggeriet af villa og fleretageshuse, erhvervsbyggeri, kommunale institutioner som børnehaver, skoler, syge- og plejeboliger, anlægsbyggerier som broer, støjskærme og parkeringshuse. Disse typer af byggerier skal indpasses i urbane miljøer.

Demonstrationsbyggerier
I første fase af projektet skal der i hver by gennemføres et antal demonstrationsbyggerier. Her skal en række nye ideers bæredygtighed til fremtidens byudvikling testes teknisk, økonomisk, miljømæssigt og æstetisk i samarbejde med bl.a. byernes borgere.

Demonstrationsbyggerierne er bl.a.:
- Moderna Trästaden i Karleby
- Svartlamoen bydel i Trondheim
- Välla Broar, Trästaden i Växjö
- Nørreskovparken i Vejle
- Toldergården i Skagen
- Institutionsbyen i Egilsstadir

Men også andre træbyggerier indgår. Til eksempel indrebyen som brændte i Trondheim og som nu skal genopføres som moderne træbyggeri.
Flere af demonstrationsprojekterne er igangsat. Demonstrationsprojekterne vi blive fremvist på nordiske seminar, når byggefasen er godt i gang.

Samarbejde nødvendigt.
Temaet har som projekt en stor nyhedsværdi og er unikt i Europa.
Byerne ønsker at blive ledende i Europa på området: byudvikling med træhuse.
Når byerne har valgt at indgå et nordiske samarbejde og ikke blot at arbejde hver for sig, er det for at opnå en stor synergieffekt ved dels lettere og sammen at kunne nyttiggøre hele den nordiske kundskabsbase om byudvikling og anvendelse af træ dels at kunne inspirere hinanden i projektets forløb og endelig for at gennemføre fællesnordiske forsknings- og udviklingsprojekter.

Mange deltagere
Deltagere i projektet er kommunerne, bygherrer, arkitekt- og ingeniørkontorer, entreprenører, materialeleverandører, offentlige myndigheder, arkitektskoler og universiteter. I alt vil deltage 60 virksomheder.
Projektet har opnået støtte fra Nordisk Industrifond til et forprojekt.

Projektet ledes af en bestyrelse bestående af kommunernes politikere og de embedsmænd, der er nært tilknyttet byudviklingen samt bygherrerne. Formand for styret i Nordiske træbyer er Kommunaldirektør Magnus H. Westerberg, Trondheim kommune.
I projektets arbejdsgruppe har bl.a. byernes stadsarkitekter plads. Projektsekretær og projektleder er
Per Tutein Brenøe fra Danmark, pertutein@hotmail.com, tel. +45 21282343.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064