23948sdkhjf

0304: Maskinernes tid

Artikel fra Træ og Industri marts 2004
- Ny permanent udstilling om dansk skovbrug fra 1945 til 2000 på Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri


Den 3. december 1999 pløjede en orkan et dødt og kaotisk spor af væltede træer tværs over Danmark. Tusindvis af hektar skov knækkede som tændstikker og årtiers arbejde lå i ruiner. Orkanen brølede med en kraft, så hele samfundet hørte det, at dansk skovbrug stod i våde. Siden er det blevet klart for alle, at orkanen bare var begyndelsen.

Skovbrugserhvervet er blevet trængt længere og længere op i et ringhjørne. Klima, internationale konjunkturer, skatter og konkurrence fra billigt østeuropæisk og oversøisk træ ødelægger det økonomiske fundament under driften af Danmarks skove. Både de offentlige og de private. En æra er ved at være forbi. Dansk skovbrug skal sadle om, men til hvad? Fremtiden er uvis, men fortiden kender vi. Det er her, svaret skal findes.

Som en Ente i Ringenes Herre
Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseums nye udstilling fortæller historien om det, der gik forud. Om de 50 år, da industrialiseringen affolkede de danske skove, og en maskine viste sig at kunne producere ligeså meget træ på 1 time, som en mand på 2 dage.

Om en periode, der begyndte med intensivering og endte i ekstensivering. Om maskiner, der kom, blev overflødige og forsvandt. Om storme og mennesker, der måtte se arven til deres efterkommere forandre sig, bryde sammen og forsvinde. Om strategier, der lykkedes og andre, der slog fejl.

Historien om Danmarks skove er langsom. Tung som en Ente i Ringenes Herre, men ligeså kraftfuld og dynamisk, når den endelig rører på sig. Omvæltningerne kommer som stormfloder, når problemerne har været søgt inddæmmet længe nok.

Man kan selv deltage
Den nye udstilling fortæller om en af de vigtigste perioder i skovbrugets historie, og den gør det ved hjælp af maskiner og mennesker, som var der, da tingene skete.

Den der går gennem udstillingen hører fortællingerne, lytter til maskinerne og ser menneskene. Har man behov for mere indlevelse, kan man selv deltage – måle et træ, løfte en kævle og mærke, hvad skovarbejderen måtte slæbe, eller sidde på en lille grå Ferguson. Sådan som kulturminister Brian Mikkelsen gjorde det, da han indviede udstillingen.

Udstillingen om dansk skovbrug fra 1945 til 2000 er permanent og vises i museets nye træhus, tegnet af arkitekt Kent Petersen fra Fogh & Følner Ark. A/S. Kent Petersen har også designet udstillingen, som spiller ualmindelig fint sammen med det prisbelønnede hus.

Udstillingen er åben daglig kl. 10 – 16 undt. mandag. Entre 40 kr., børn under 16 år gratis. Onsdag er gratis for alle.
Rundvisninger arrangeres efter aftale. Museet arrangerer aktiviteter for børn og deres forældre hver søndag kl. 11-15. Ring efter program eller se kalenderen på hjemmesiden. Café Sneppen er åben i museets åbningstid eller efter forudbestilling. Tlf. 45761862.
Dansk Jagt- og Skovbrugsmuseum, Folehavevej 15, 2970 Hørsholm. Tlf. 45 86 05 72. www.jagtskov.dk .

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063