23948sdkhjf

0404 TEMA: Børge Mogensen 90 år

Artikel i Træ & Industri April 2004
- Den danske møbelarkitekt Børge Mogensen blev født for 90 år siden. Hans design lever i bedste velgående

Børge Mogensen tælles blandt de største i den generation af møbelarkitekter, som gjorde "dansk design" til et verdenskendt begreb. Sammen med kollegaer som Arne Jacobsen og Hans J. Wegner skabte Børge Mogensen international respekt omkring dansk møbelkunst, og hans enkle og funktionelle design har i et halvt århundrede været efterspurgt over hele verden.

Den 13. april 2004 ville Børge Mogensen være fyldt 90 år. Selv om mange af hans mest anerkendte møbler er tegnet for mere end 50 år siden, er interessen for hans design usvækket. Navnet Børge Mogensen er synonymt med levedygtige klassikere, og den tidløse enkelhed, der kendetegner hans møbler, værdsættes på tværs af kulturer og generationer.

Idealistisk design

Børge Mogensen var en idealist, som næppe ville have brudt sig om, at man kaldte hans design for eksklusivt. Gode møbler skulle ikke være forbeholdt de få, men noget alle mennesker havde adgang til. Nogle af hans største klassikere blev skabt i et samarbejde med det danske kooperativ FDB, som i efterkrigsårene gav danskerne kvalitetsmøbler til overkommelige priser - en lille revolution, som takket være Børge Mogensens uopslidelige design stadig præger mange danske hjem.

Hans mål var at skabe møbler, som var til at bruge og til at leve i. Han kaldte sit eget hjem for laboratorium ud fra den filosofi, at den bedste test, man kunne udsætte et møbel for, var at have det i sin egen stue og bruge det. Og et af de mest berømte møbler fra Børge Mogensens kollektion, sofaen 2213, er tegnet specielt til privatboligen i Gentofte nord for København, hvor den fortsat står som støbt mellem de to borde i stuen, hvilket blev udslagsgivende for målene på sofaen.

Foretrak det enkle og naturlige

Inspirationen til sine møbler hentede Børge Mogensen blandt andet i engelske møbler og i de karakteristiske amerikanske shakermøbler - møbler i en robust tradition, som Børge Mogensen forenklede og gjorde mere elegante uden at give køb på det gedigne, funktionelle præg. Også i sit valg af materialer foretrak han det enkle og naturlige. Han arbejdede helst i lyse, nordiske træsorter som bøg, eg, ask og birk, og undgik at bruge stål i sine møbler.

De fleste af Børge Mogensens møbler produceres og sælges af FREDERICIA FURNITURE A/S - en alliance, som snart har 50 år bag sig. Samarbejdet mellem designeren Børge Mogensen og producenten Andreas Graversen begyndte allerede i 1952, men tog for alvor fart i 1955, da Graversen overtog FREDERICIA FURNITURE A/S. Det blev startskuddet til et samarbejde, som rakte ud over det rent faglige. Over årene udviklede de et stærkt - og temperamentsfuldt - venskab, som udsprang af et fælles ønske om at skabe enkle kvalitetsmøbler med en tidløs æstetik. I 1971 blev Mogensen og Graversen tildelt Møbelprisen for deres fælles indsats for dansk møbelarkitektur. Andreas Graversen og FREDERICIA FURNITURE A/S er uløseligt knyttet sammen med Børge Mogensens møbeldesign.

Imponerende produktion

Den indlysende enkelhed, der præger Børge Mogensens møbler, kom ikke af sig selv, men var resultatet af en kompromisløs stræben efter den perfekte løsning. Børge Mogensen var konstant engageret i arbejdet med at tegne møbler, og ideerne, som kom til ham på alle tider af døgnet, blev nedfældet på tændstikæsker, servietter og krøllede kuverter. Resultatet var en produktion af imponerende omfang, men også, at Børge Mogensen sled sig selv op. Han døde i 1972 i en alder af kun 58 år.

Børge Mogensens tegnestue ledes i dag af hans søn Peter Mogensen, som selv er uddannet møbeldesigner og har fortsat samarbejdet med FREDERICIA FURNITURE A/S. Han har fuldført en af de serier, som Børge Mogensen efterlod ved sin død, ligesom han har haft succes med at redesigne en af faderens konferencestole til en lavere lounge-stol. Børge Mogensens hustru Alice Mogensen har i øvrigt doneret hele Børge Mogensen-arkivet til Kunstindustrimuseet i København - et arkiv, der omfatter tusindvis af tegninger og skitser. Peter Mogensen har stået for det omfattende arbejde med at scanne faderens efterladte tegninger ind til digital form.

Børge Mogensens anden søn, Thomas Mogensen, har netop lagt sidste hånd på en meget personlig bog om sin far. Bogen udsendes på forlaget Gyldendal i efteråret 2004.

Scandinavian Furniture Fair

FREDERICIA FURNITURE A/S markerer Børge Mogensens 90-årsdag med en særudstilling med titlen "Miles, Monk, Mingus og Mogensen" på Scandinavian Furniture Fair den 12. - 16. maj 2004 i København. Udstillingen tager udgangspunkt i Børge Mogensens livslange kærlighed til jazzmusikken og dens kunstnere.

Yderligere oplysninger, kontakt FREDERICIA FURNITURE A/S, salgsdirektør Ole Bjerg, på telefon 75 92 33 44 eller besøg: http://www.fredericia.com

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.071