23948sdkhjf

0404 TEMA: Møbelproducent udgiver designbog

Artikel i Træ & Industri April 2004
For nylig udkom ”Kassebogen” – en bog om opbevaringsmøbler, kassereoler og systemdesign fra de tidligste tider til i dag. Bogen er skrevet af arkitekt og forfatter Henriette Houth. Udgiver er Montana Møbler.

Ting bliver glemt
Projektet er usædvanligt i den forstand, at bogen på ingen måde er en reklamesag og som sådan heller ikke en del af Montanas markedsføring.
Målet med bogen har tværtimod været at få beskrevet den historiske, designmæssige og videre kulturelle sammenhæng, som Montana er en del af, så objektivt som muligt – og set med øjne udefra. Eller som Peter J. Lassen, direktør for og skaber af Montana, formulerer det: ”Ting bliver glemt. Det er vigtigt at skrive historien, mens den sker – fastholde så meget af den som muligt, inden for hukommelsens afstand.”
Internt i virksomheden skal bogen samtidig fungere som en slags manual til fremtiden. Ved at indplacere Montana i forhold til andre opbevaringsmøbler og i den store historie er bogen med til at tydeliggøre, hvad Montana er – og dermed indirekte afstikke nogle rammer for, hvordan produktet kan og ikke kan udvikle sig i fremtiden, hvis det skal forblive tro over for Montanas grundidé.

Det gyldne snit og andre mål
Bogens indhold rækker da også langt ud over gængse markedsføringsformål. Det er ikke så meget Montana selv som alt det, der ligger uden om Montana, der fylder bogens sider – den ’opbevaringsmøblernes kulturhistorie’, som Montana skriver sig ind i. Bogen strækker sig fra oldtidens kister over funktionalismens idealer om forenkling og system, med inspiration fra blandt andet Japan og shakernes møbler, til en beskrivelse af byggemøblernes og systemdesignets udvikling op gennem det 20. århundrede med inddragelse af blandt andet Le Corbusier, Kaare Klint, Mogens Koch og Børge Mogensen samt kunstneriske forbilleder som for eksempel Mondrian. Og så er der også blevet plads til et afsnit om alt det, der egentlig falder uden for betegnelsen opbevaringsmøbler – afarterne – som for eksempel ølkasser, sættekasser, den amerikanske kunstner Donald Judds kasseskulpturer/-møbler m.v. Og endelig er der et afsnit om brugen af systemer – for eksempel det gyldne snit og andre mål- og talsystemer – inden for arkitektur, design og kunst generelt.

Kassebog til alle medarbejdere
Montana er i forvejen kendt for sine utraditionelle projekter, der gang på gang redefinerer produktet og brandet Montana ved at sætte det ind i en ny sammenhæng, gennem flere samarbejder med kunstnere på tværs af genrer.
Gennem årene har både grafittikunstnere, musikere og billedkunstnere, som fx Erik A. Frandsen og det tyske kunstnerteam Bär + Knell, fået lov til at boltre sig med Montana-reolerne og vise nye sider af de kendte kasser. Senest er det altså samarbejdet med forfatteren Henriette Houth, som ud over som ud over at være arkitektur- og designskribent også er skønlitterær forfatter med udgivelser af blandt andet lyrik.
På møbelmessen i maj i år præsenteres endnu en fortolkning eller gentænkning af Montana – en installation skabt af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson af konstruktionselementer af et nyt systemdesign, som er under udvikling med henblik på markedsføring 2005-06.

Alle medarbejdere hos Montana har naturligvis fået et eksemplar af Kassebogen – bl.a. for at give en dybere forståelse, hvad Montana er, og dermed et bredere perspektiv på det daglige arbejde.
Et antal eksemplarer er desuden reserveret til medlemmerne af Kunstforeningen Gl. Strand’s venneforening som optakt til en udstilling inspireret af bogen, som er under planlægning i Kunstforeningen.
Endelig kan bogen købes hos alle boghandlere, ligesom den er – eller meget snart vil være – at finde på bibliotekerne.

”Kassereolen er velkendt inventar i mange danske hjem. Men hvordan fik dette praktiske opbevaringsmøbel sin form? Det giver denne kvadratiske bog i lækkert sort/rødt design svaret på. … Den er fornøjelig at læse, er glimrende illustreret … Et helstøbt stykke arkitektur- og kulturhistorie.”
(Citat fra lektørudtalelsen fra Dansk Biblioteks Central, lektør Jette Andreasen).

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.073