23948sdkhjf

0404: Dansk-newzealandsk alliance i Europa

Artikel i Træ & Industri April 2004
- New Zealands store, børsnoterede træindustri Tenon investerer i Zenia House A/S for sammen at markedsføre knastfrit newzealandsk fyrretræ i Europa

Tekst Kaj Hansen Træ og Industri


Dansk møbelindustri skaber en ny træsort til fremstilling af møbler i massivt træ. Europæiske møbelforbrugere skal nemlig lære at værdsætte massive træmøbler fremstillet i en knastfri træsort med en smuk årestruktur, en forædlet radiata pine fra New Zealand, der brandes under navnet ”Taupo Clearwood”.

I et samarbejde med én af verdens førende træindustrier introducerer den danske producent af mærkevaremøbler Zenia House A/S Taupo Clearwood på det europæiske marked. Det sker i egne møbelkollektioner, men også som limtræ til den europæiske forarbejdningsindustri inden for blandt andet bolig- og kontormøbler, køkkener og butiksinventar.

Alternativ til fyrretræ
Gennem de seneste 10-15 år har det ellers velrenommerede skandinaviske fyrretræ mistet glansen. Danske møbelfabrikanter har i en vis grad undermineret markedet for massive fyrretræsmøbler gennem en indbyrdes priskonkurrence, der kan minde om småkagekrigen.

Zenia House, der som én af de få har haft held til at fastholde et fornuftigt prisniveau ved at markedsføre sine møbelkollektioner i massivt fyrretræ som mærkevare, har længe været på udkig efter alternative træsorter.

Tilfældet førte Zenia House sammen med den newzealandske træindustri på udkig efter nye markedsmuligheder for eksport af Taupo Clearwood.

Regeringsinitiativ
New Zealands skovindustri er rimelig ung, men har på relativt få år opbygget en stor know how. Det markedsmæssige fokus har hidtil været landene omkring Stillehavet samt Nordamerika.

På initiativ af organisationen Investment New Zealand og den newzealandske regering ved industriminister Jim Anderton kom en kontakt til Zenia House i stand.

Hurtigt blev Zenia House introduceret til Tenon, der netop har skiftet navn fra Fletcher Challenge Forests. Efter et besøg på koncernens skovbesiddelser i den centrale del af den nordligste ø og deres state-of-the-art savværker var ledelsen overbevist om perspektiverne:

”Taupo claerwood er en træsort med et meget flot udtryk, der klart appellerer til den moderne og bevidste europæiske forbruger. Med et fornuftigt prisniveau for massive træmøbler vil dette være et alternativ, der kan bringe nyt liv ind i den bedre klasse af fyrretræsmøbler,” siger bestyrelsesformand Johan Blach Petersen, Zenia House A/S.

Forædlet træsort
Taupo Clearwood er en forædling af en californisk pine, som tilbage i 1920’erne blev plantet ud på New Zealand.

Et ideelt klima med masser af regn jævnt fordelt over hele året giver de optimale vækstbetingelser, og på bare 28 år er træet fuldt udvokset og klar til skovning.

Taupo Clearwood er miljøvenligt, idet Fletcher-gruppen er certificeret efter den mest vidtgående chain-of-custody standard, der handler om ansvar for en bæredygtig skovdrift.

Træet afkvistes de første leveår for at begrænse knastdannelser, og opskæres på en særlig måde, så træet efter limning efter dansk metode fremstår med en flot overflade med lange, lineære åretegninger. Et træ med moderne attitude.

Stort potentiale
Som den første har Zenia House præsenteret en europæisk designet og udviklet møbelkollektion, ”Northland”, i Taupo Clearwood. En stor interesse for såvel kollektionen som træet ved præsentationen på møbelmessen IMM Cologne i Köln i januar lover godt for fremtiden:

”Fletcher Challenge Forests og vores danske partner tror på, at knastfrit, massivt træ har et stort potentiale på det europæiske marked,” siger international salgs- og marketingdirektør Mark Eglinton, Fletcher Challenge Forests.

Som et led i samarbejdet har Fletcher-gruppen tegnet aktier i Zenia House A/S, der skal agere som koncernens europæiske brohoved.

Fletcher-gruppen, der er noteret på børserne i New York, Sydney og Auckland, tegner en aktiepost på 20 procent i den danske møbelproducent, og aktiekapitalen forhøjes dermed til 12 millioner dkr.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.076