23948sdkhjf

0404: En douglasgran har holdt flyttedag

Artikel i Træ & Industri April 2004
- Douglasgran bør i høj grad være interessant for træindustrien

Tekst Statsskovrider Niels Juhl Bundgaard, Silkeborg Skovdistrikt


På Silkeborg Statsskovdistrikt har en stor gammel douglasgran holdt flyttedag. Før groede den blandt næsten jævnaldrende bøge i Silkeborg Vesterskov. Nu ligger den som udstillingsgenstand i AQUA-parken ved Ferskvandscentret i Silkeborg og venter på, at et stykke af den skal blive omdannet til et udstillingshus for parkens besøgende.
Det spændende ved denne flytning er ikke, at træet i sig selv er blevet flyttet. Det sker jo for så mange træer, når de bliver fældet i skoven og kørt på savværket og bliver omsat til brugsvarer – nej det spændende er, at hele træet - også roden - er flyttet. Først blev træet fældet på helt normal vis, men derefter blev den meget dybtgående rod gravet op, for at blive transporteret med kranvogn ind i parken og igen gravet ned i det oprindelige niveau. I forlængelse heraf er stammen udlagt på jorden, så det ser ud, som om træet er fældet i parken. Nogle meter fra roden, er der udtaget et stykke af stammen, som vil blive brugt til fremstilling af udstillingshuset, hvor man kan lære noget om denne fremragende træarts vækst og egenskaber. Genplaceringen af roden, og udlægningen af stammen er foretaget så naturtro, at AQUA har modtaget flere klager over at have fældet parkens i særklasse største træ, med en længde på ca. 45 meter.

Bygger hus af bare ét træ
Hvorfor deltager et skovdistriktet nu i et sådant blufnummer.?? Det gør vi, fordi det er meget få mennesker, der faktisk ved, at træer i Danmark kan blive så store, som denne douglasgran er blevet. Man behøver som skovgæst ikke at tage til Vestamerika for at se store træer, man kan bare tage til Silkeborg, hvor der er træer på over 50 meters højde. Vi kan også bygge et helt hus af bare ét træ. Og husk så lige på, at disse store træer med en alder på blot 100 år, er langt fra deres sandsynlige max. alder på adskillige hundrede år.
Samtidig med, at der i de danske skove udvikler sig enkeltindivider af fremmede træarter – som her douglasgran - med imponerende dimensioner, som publikum kan glæde sig over, så produceres der til træindustriens brug prima tømmerprodukter til mange forskellige formål.

Rygraden i de danske skove
På Silkeborg Statsskovdistrikt fremstiller vi således kvalitetsforbedrede knastfrie tømmerprodukter i douglasgran gennem et konsekvent gennemført opstamningsprogram i vore douglasgranbevoksninger. Råproduktet til smukke douglasgulve, til skibsmaster eller rundtræhuse står klar i skoven.
Der er ingen grund til at gå over åen efter vand og købe træet i udlandet, når vi har det stående i de danske skove i fineste kvalitet.
Så selv om det er lidt politisk ukorrekt at rose nåletræerne - især de indførte træarter, så er det en kendsgerning, at nåletræerne igennem lange tider har været rygraden i såvel de danske skove som i dansk skovbrugs økonomi, - og vil nok også være det i mange år endnu. Ikke mindst douglasgranen vil billedligt talt være en af støttepillerne for skovene og bør også i høj grad være interessant for træindustrien.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.062