23948sdkhjf

0404: Få stor gevinst på mindre energispild

Artikel i Træ & Industri April 2004
- Elselskaberne åbner ny hjemmeside til lette og hurtige besparelser for virksomheder i træindustrien

Med hjælp fra http://www.energiguiden.dk , kan træindustrien spare en formue på energiregningerne, hvis virksomhedslederne blot reagerer mod de overraskende store energispild, de plages af.
Det viser nye tal fra Elselskaberne i Danmark, som nu præsenterer branchen for nye og stærke værktøjer, der gør det let og enkelt at sætte ind mod de unødvendige omkostninger. Elselska-berne har nemlig præcist udpeget de områder, hvor hver enkelt virksomhed med stor fordel kan rette fokus.
Resultatet er samlet på hjemmesiden http://www.energiguiden.dk , der er lavet specielt til landets små og mellemstore virksomheder. Her kan bl.a. virksomheder i træindustrien let og hurtigt få skræddersyede, konkrete anvisninger på, hvordan de kan spare en større eller mindre formue ved at begrænse deres energispild.

Gode råd til små virksomheder
Selv virksomheder, som har begrænsede ressourcer til at investere i energibesparelser, kan bruge rådene fra http://www.energiguiden.dk . En del af dem handler nemlig blot om at ændre den daglige adfærd:
- Sørg for at slukke for lys og apparater efter endt arbejdstid.
- Undgå, at trykluftkompressoren arbejder med et unødvendigt højt tryk. Ved at reducere trykket i anlægget med 1 bar falder energiforbruget med ca. seks procent.
- Sørg for at både tomgangs- og standbyforbruget til maskiner og kontorapparater er så lille som muligt.
- Tjek jævnligt for lækager i trykluftanlægget. Et lille hul på en mm. bruger el for ca. 1.000 kr. om året.
Andre gange skal der større investeringer til. Der er f.eks. gode muligheder for at hente besparelser ved at udskifte ventilatorerne. Ældre spånsugnings-ventilatorer har ofte en lav virkningsgrad på ned til 40 procent, mens nye spareventilatorer kan have en virkningsgrad helt op til 85 procent.

Lille indsats giver store besparelser
Træindustrien er forholdsvis energikrævende. Typisk vil de største energiforbrug i industrien være udstyr/maskiner til træbearbejdning, trætørring, spånsug, trykluft, belysning og varme.

Ved løbende at holde øje med sit energiforbrug og være opmærksom på at minimere det, kan en virksomhed nemt skære op mod 10 procent af elregningen. Følger man rådene på http://www.energiguiden.dk vil besparelserne være op til 20% - og i nogle virksomheder endnu større.
Det bliver hurtigt til mange tusinde kr., som vel at mærke ryger direkte ned på bundlinien. Hvis virksomheden har en gennemsnitlig overskudsgrad på fem procent, vil 5.000 kr. mindre på energiregningen med andre ord være lige så meget værd som en ekstra omsætning på 100.000 kr.

Besparelse giver bedre arbejdsmiljø og image
Energibesparelser er usædvanlige, fordi det er nedskæringer, som ikke er til gene for hverken kvaliteten, medarbejderne eller omdømmet. Tværtimod.
Et af rådene på http://www.energiguiden.dk lyder på at recirkulere luft fra pudsemaskiner til andre maskiner. Det vil ikke blot give mulighed for store energibesparelser, men også betyde et lavere støjniveau i lokalet og dermed et forbedret arbejdsmiljø.
Et andet råd går på at anvende energioptimale armaturer med elektroniske forkoblinger til lysstofrør. Det vil give en besparelse på omkring 20 procent af elforbruget til lys – og samtidig opnår man en bedre arbejdsbelysning.
Ved at skære kraftigt i energiforbruget, sparer virksomheden desuden miljøet for udledningen af overflødig CO2, og sikrer sig dermed en populær grøn profil.

Også mulighed for personlig rådgivning
Har en virksomhed behov for uddybende rådgivning, står elselskabernes 100 specialuddannede energirådgiverne klar til at assistere.
Energirådgiverne har i forvejen opnået en række fremragende resultater med spareforanstaltninger hos store og større virksomheder. Og de vurderer, at besparelsespotentialet i de mindre virksomheder mindst er på højde med de store virksomheder.
Det samlede sparepotentiale alene for elforbruget i alle landets små og mellemstore virksomheder er vurderet til at ligge på over en halv milliard kr. årligt.

Få mere at vide på http://www.energiguiden.dk eller hos afdelingschef Anette Ploug Mehlsen, tlf.: 35 300 900 / 35 30 940

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.08