23948sdkhjf

Faldet i arbejdsulykker og fravær fortsætter i træ- og møbelindustrien

Den nye opgørelse over arbejdsulykker i 2003 fra DA, viser igen et markant fald i ulykker inden for såvel primær træindustri som inden for produktion af møbler, byggekomponenter, køkkener mv.
Tekst konsulent Kim Bøhmert, Træets Arbejdsgiverforening

Den nye opgørelse over arbejdsulykker i 2003 fra DA, viser igen et markant fald i ulykker inden for såvel primær træindustri som inden for produktion af møbler, byggekomponenter, køkkener mv.

Lavere ulykkesfrekvens
Inden for primær træindustri er faldet i ulykkesfrekvensen på 18,7 procent fra 37,9 procent i 2002 til 30,8 procent i 2003. Inden for møbler, byggekomponenter, køkkener mv. er faldet knap så stort. Ulykkesfrekvensen er her faldet med 5,9 procent fra 27,1 procent i 2002 til 25,5 procent i 2003.
Ulykkesfrekvensen er udtryk for, hvor mange skader der er pr 1.000.000 arbejdstimer.

Markant fald i fraværet
Fraværsfrekvensen er faldet endnu mere. Inden for træindustrien er faldet på 38 procent fra 4,2 procent i 2002 til 2,6 procent i 2003. Inden for møbler, byggekomponenter, køkkener mv. er faldet på 22,7 procent fra 2,2 procent i 2002 til 1,7 procent i 2003.
Fraværsfrekvensen er udtryk for fraværstimer pr. 1.000 arbejdstimer.

Gennemsnittet for hele industrien er for ulykkesfrekvensen 29 og fraværsfrekvensen 2,7. Det be-tyder at hvis man kigger på hele træ- og møbelindustrien under ét, så ligger branchen for første gang nogensinde, under gennemsnittet for hele industrien.

Hvilke historie fortæller tallene så?
Tallene fortæller sit tydelige sprog, nemlig at arbejdsskaderne er mindre og mindre alvorlige, hvilket kan ses på det lave tal for fraværet i forbindelse med skaderne.

Tallene fortæller også historien, om en branche som i den grad inden for de sidste par år, har taget arbejdsmiljøet mere og mere alvorligt. Det fik vi også bevis for i forbindelse med de tilpassede tilsyn, hvor over 30 procent og træ- og møbelvirksomhederne blev bedømt som niveau 1. virk-somhed. Og hvad der måske er endnu mere interessant, så er over 70 procent af de ansatte inden for branchen, ansat i virksomheder som er niveau 1. virksomhed.

Men vi må ikke hvile på lauerbærerne, for selv om vi nu ligger under gennemsnittet for industrien, og på mange områder nu er toneangivende på arbejdsmiljøområdet - og hvem havde troet det for bare et par år siden - så har vi stadig langt igen. Det er nu engang ikke acceptabelt, at medarbejde-re kommer til skade på deres arbejdsplads, én ulykke er én ulykke for meget. Men vi skal glæde os over, at vi igen i 2003 beviste at træ- og møbelindustrien fortsætter den gode udvikling.

Kilde: Træ og Industri, maj 2004.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.094