23948sdkhjf

0604 TA: Generalforsamling i Træets Arbejdsgiverforening

Artikel i Træ og Industri Juni 2004
Torsdag den 10. juni afholdte Træets Arbejdsgiverforening sin ordinære generalforsamling på Hotel Legoland i Billund med deltagelse af 62 medlemsvirksomheder.

Forud for generalforsamlingen blev den efterhånden traditionelle Træets Årsdag
gennemført med en lang række spændende indlæg og med deltagelse af ikke mindre end 170 tilhørere fra en bred vifte
af repræsentanter fra træ- og møbelindustrien.

Fagbladet Træ og Industri vil i augustudgaven bringe en nærmere omtale af
dette arrangement.

Beretning
Bestyrelsen havde forud for generalforsamlingen udsendt en skriftlig beretning som bestyrelsesformand Henrik Thorlacius- Ussing supplerede i den mundtlige beretning på generalforsamlingen.

Formanden tog udgangspunkt i fire hovedområder: • Udsigterne for træ- og møbelindustrien

• Strategi for Træets Arbejdsgiverforening
• Overenskomstfornyelsen
• Forsikring

Udsigterne for Træ- og møbelindustrien
I drøftelserne af hvilke udfordringer branchen står over for, er det for bestyrelsen vigtigt og afgørende, at Træets Arbejdsgiverforening er troværdig og er med til at skabe en god balance mellem på den ene side at skitsere et problem og på den anden side ikke at føre skræmmekampagne, sagde formanden og fortsatte:

For mig at se er der i debatten om den globale arbejdsdeling for let spil for »sortseerne« og kritikerne til at tale træ- og
møbelindustrien »død« og færdig. Der findes to slags mennesker – udviklerne og kritikkerne. Den første kategori har ikke
brug for den sidste for at kunne eksistere, MEN kritikkerne kan ikke eksistere uden udviklerne, fastslog Henrik Thorlacius-
Ussing.

Vi skal have balance i debatten, dels af hensyn til Træets Arbejdsgiverforening og virksomhedernes troværdighed, men også for ikke at give grobund for »hovsa-løsninger « og »panikstemning«, sagde formanden.

Konjunkturanalyserne
Da Træets Arbejdsgiverforening lancerede konjunkturanalyserne for branchen og besluttede, at disse skulle offentliggøres i
vort fagblad Træ og Industri, var det netop for at undgå mytedannelser, og for at vore medlemsvirksomheder kunne få et troværdigt billede af branchens situation og fremtidsmuligheder baseret på fakta – og ikke på de forvredne skrækscenarier som de, der gengives i flere medier, betonede Henrik Thorlacius-Ussing.

Pressens reaktion på den første konjunkturanalyse
var »sikken en start«. Vi tog nemlig ved lanceringen ikke hensyn til, om konjunkturerne for træ- og møbelindustrien var gunstige eller ej. Det var konjunkturudsigterne bedømt i 1. kvartal 2003 – et af de allerdårligste tidspunkter skulle det vise sig! konstaterede formanden.

I Træets Arbejdsgiverforening har vi besluttet os for at offentliggøre kunjunkturanalyserne,
uanset om de »argumenterer bedst« for den ene situation eller den anden. Vi ønsker at være troværdige og ikke
skifte standpunkt alt efter situationen. De fleste husejere kender situationen, hvor huset skal vurderes med henblik på salg
eller at opnå flest mulige lån eller skal vurderes for fastlæggelse af ejendomsskatter. Træets Arbejdsgiverforening ønsker ikke at »tale prisen op« eller ned, men til en hver tid give en nøgtern vurdering af branchens situation, sagde formanden.

Omsætning på 34,5 mia. kroner
De seneste tal viser at Erhvervstilliden i træ- og møbelindustrien i øjeblikket er væsentligt højere end i industrien generelt, konstaterede Henrik Thorlacius-Ussing, og stemningen i træ- og møbelindustrien stimuleres af en positiv udvikling i ordrebeholdningerne – men stigende færdigvarelagre sætter dog en begrænsning for optimismen, sagde han.

Vedrørende beskæftigelsen var der i 1. kvartal 2004 – sæsonkorrigeret- ca. 12.400 fuldtidsbeskæftigede i træindustrien, og ca. 17.400 var beskæftiget i møbelindustrien, ialt 29.800 personer et fald på ca. 6.000 i forhold til årtusindskiftet, hvor beskæftigelsen var i top.

Med til historien hører dog, at omsætningen i træ- og møbelindustrien ikke er faldet tilsvarende og er nu på 34,5 milliarder kroner om året., fastslog formanden.

Strategi
Det er åbenbart, at der sker ændringer i omverdenen som også påvirker vore medlemsvirksomheder og deres organisationer. Bestyrelsen har indgående drøftet Træets Arbejdsgiverforening strategi, fortalte formanden, og vi er kommet frem til en udformning indeholdende følgende visioner:

• TA vil og skal gøre en forskel
• TA skal både være en arbejdsgiver- og en brancheforening

Det at vi skal gøre en forskel, sagde formanden – det betyder, at vi kun skal beskæftige os med dét, der virkelig gør en
forskel for medlemmerne, og vi skal enten selv være de bedste eller samarbejde med de absolut bedste i markedet om at
udvikle og drive aktiviteterne – ellers gør vi ikke en forskel, fastslog Henrik Thorlacius- Ussing.

Til den anden vision har jeg den kommentar, sagde han, at arbejdsgiverdelen i foreningen udviskes, og branchefællesskabet presser sig mere og mere på. Det er derfor naturligt, at vi arbejder for, at Træets Arbejdsgiverforening bliver både en arbejdsgiverforening og en brancheforening.

Målet det er at udbygge vores brancheprofil og netværk med udgangspunkt i vores ståsted i Dansk Industri for at sikre medlemmerne kontante fordele samt opbakning omkring Træets Arbejdsgiverforening, sagde formanden. Derved kan vi fastholde medlemmerne og skabe interesse og grobund for nye medlemskaber. Strategien er at tilbyde services og aktiviteter, der er direkte anvendelige, synlige og let tilgængelige i dagligdagen for medlemmerne,
sagde han. Herudover omtalte formanden resultaterne fra overenskomstforhandlingerne og TA’s Forsikringmæglervirksomhed.

Valg
Til bestyrelsen var der genvalg af John Bredvig Lilleheden A/S, Bjarne Henriksen
COMPO TECH A/S, Søren Iversen ABCReoler Aulum A/S og Steen Mikkelsen DAVINDE SAVVÆRK A/S.

Nyvalgt til bestyrelsen blev Erik Ertmann Nielsen fra Trekanten-Hestbæk A/S.

Som suppleanter til bestyrelsen var der genvalg af Henrik Eriksen STM Vinduer & Døre A/S, Hans-Jørgen Hansen Slagelse Maskinsnedkeri A/S og Peter Jensen Dansk Træemballage A/S.

Nyvalgt blev Ole Lund Andersen Tvilum-Scanbirk ApS. Efter generalforsamlingen konstituerede bestyrelsen sig med Henrik Tholacius- Ussing, Aktieselskabet Rold Skov Savværk som formand og Søren Iversen ABCReoler Aulum A/S som næstformand.

Næste års generalforsamling i Træets Arbejdsgiverforening afholdes den 9. juni 2005.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.063