23948sdkhjf

0604: Karakterbog til byggeriet

Artikel i Træ og Industri Juni 2004
Tekst branchedirektør Christian Lerche BI, Dansk Industri

Som en udløber af den megen kritik mod byggeerhvervet for svigtende effektivitet og kundetilfredshed, har staten indført nye regler om brug af ”Karakterbøger” for de virksomheder, der vil bygge for Staten. Reglerne bygger på et nøgletalssystem, der er udviklet af Byggeriets Evaluerings Center, hvor Byggematerialeindustrien/Dansk Industri deltager.

Hvem er omfattet?
En bekendtgørelse fra december 2003 har gjort det obligatorisk, at statsligt byggeri evalueres. Bekendtgørelsen vedrører foreløbig ikke amter og kommuner, men Erhvervs- og Boligstyrelsen har signaleret, at det støttede boligbyggeri i fremtiden skal med ind under bekendtgørelsen.

Evalueringskravet gælder både selve bygningen, men også de virksomheder, der vil bygge for staten. Kravet om nøgletal fra virksomhederne er blevet kendt i offentligheden som en ”Karakterbog”.

Det er alle statslige byggeprojekter over 5 millioner kr. eksklusiv moms, der skal evalueres. Virksomheder, der byder på sådanne projekter eller dele heraf, skal fremlægge en karakterbog, hvis de vil have lov til at give tilbud. Kravet træder i kraft pr. 1. juli 2005, men allerede fra den 1. januar 2005 skal virksomhederne kunne fremlægge dokumentation for, at de er i gang med at få udarbejdet de krævede nøgletal.

I første omfang vil kun byggeriets udførende virksomheder – det vil sige entreprenører og håndværksmestre - være omfattet af kravet om evaluering. Det er kun, når man selv har en direkte kontrakt med en statslig bygherre, at man skal forevise en karakterbog. Arbejder man som underentreprenør for en anden byggevirksomhed, er der ikke krav om karakterbog, lige som kravet kun gælder for håndværksvirksomheder og entreprenører med mere end 10 ansatte (opgjort eksklusiv indehaver og elever).

Hvad består karakterbogen af?
Det er ret begrænset, hvilke nøgletal der skal med i karakterbogen for virksomhederne. Karakterbogen sætter fokus på fire forhold: Overholdelse af tidsfrister, fejl og mangler, arbejdsmiljø samt kundetilfredshed. For at opgøre disse fire forhold på en retfærdig måde, er det dog nødvendigt at spørge om en del ting.

Karakterbogen skal laves af en ekstern ”evaluator”. Lige i øjeblikket er der kun Byggeriets Evaluerings Center, der foretager evalueringen. Evalueringen brugerfinansieres, så virksomheden skal selv betale for arbejdet. Oplysningerne i karakterbogen skal indberettes af parterne i byggesagen. Det er altså ikke evalueringscentret, der gør sig til dommer over virksomheden. Man indberetter selv, men oplysningerne bliver kontrolleret ved stikprøver og ved at spørge de andre parter på den pågældende byggesag. Indberetningen af oplysninger sker ved hjælp af spørgeskemaer og interviews. Der er gjort et stort arbejde for at forenkle skemaerne, og mange oplysninger er tal, som virksomhederne ligger inde med i forvejen.

Hvordan kommer man i gang med at få en karakterbog?
Hvis man som virksomhedsleder mener, at man er omfattet af kravet om karakterbog, gælder det om at komme i gang med at få lavet nøgletallene hurtigt. Man kan sætte sig ind i kravene ved at læse herom på hjemmesiden for Byggeriets Evaluerings Center på www.byggeevaluering.dk eller ved at ringe til centret på telefon 32 64 14 40.

En virksomhed kan få lavet en karakterbog ved at lægge 3 sager ind til evaluering. Sagerne kan være både store og små, men i karakterbogen sammenvægtes de efter størrelse. Lige nu er evalueringscentrets mindste sag på 170.000 kr., mens den største er på 500 mio. kr. Sagerne kan både være private, statslige, amtslige, primærkommunale eller støttet boligbyggeri. En hyppig misforståelse er, at karakterbogen kun må bestå af statslige sager, men det er altså ikke rigtigt. Hvis en byggesag skal evalueres, skal evalueringscentret ind i sagen så tidligt som muligt. Man kan ikke få evalueret et byggeri, når det først er færdigt.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.064