0604 TEMA: Seminar om brandsikring og skadeforebyggelse
Artikel i Træ og Industri Juni 2004
Det første seminar om brandsikring og skadeforebyggelse løb "af stablen" den 18. maj 2004. Arrangementet foregik på Topdanmarks Topcenter i Ballerup. Topcenteret råder blandt andet over et stort auditorium og et stort laboratorium, der virkelig lever op til betegnelsen laboratorium. Her er alle de faciliteter, der er nødvendige, og som giver muligheder for at demonstrere (næsten) alle former for sikrings- og slukningsanlæg.
På Topcenteret fik 28 virksomhedsrepræsentanter fra Træets Arbejdsgiverforening, der var kommet fra nær og fjern, præsenteret teorien og praktikken i brandsikring målrettet træbearbejdningsvirksomhederne.
Her var "syn for sagen" som en af deltagerne udtrykte det. Jeg tror alle deltagerne fik kontant udbytte af dagen. Jeg noterede mig, at der flittigt blev noteret ned i auditoriet og at spørgelysten både ved de mere teoretiske indlæg som ved den praktiske demonstration af sluknings- og alarmanlæg var stor.
Deltagernes udbytte kan efter min mening sammenfattes med bemærkningen, som jeg fik af en af deltagerne (det var en jyde) ved afslutningen af seminaret. "Selvfølgelig vidste jeg noget i forvejen, men det var nu godt at blive opdateret, og så kommer vi også til at spare nogen penge på grund af de praktiske råd vi fik - her var lige noget du kan gå hjem og bruge".
Et fyldigt kompendium og en efterfølgende CD med alle præsentationerne var det umiddelbare synlige resultat for deltagerne. Med disse som redskaber og deltagernes udbytte af de praktiske demonstrationer af detektering og brandslukning er der lagt op til det videre arbejde i virksomhederne.
Et gennemgående budskab på seminaret var, at det mere drejer sig om sund fornuft og en holdningsbearbejdning end dyre og avancerede løsninger der skal til for at sikre virksomhederne mod eksempelvis brand.
Baggrunden for at arrangere seminaret, der kom i stand som et samarbejde mellem Willis, Topdanmark og Træets Arbejdsgiverforening, er de sidste års store præmiestigninger, der naturligt nok har medført, at medlemmerne er blevet mere opmærksomme og fokuseret på sikring, herunder specielt brandsikring. Sikringskravene til virksomhederne er ligeledes blevet skærpet. Termografering er ved at blive et almindeligt krav, og vi ser, at et område som gnistdetektering også varsles / kræves hos flere medlemmer.
Generelt møder vi en sund og positiv holdning til at højne sikringsniveauet. Dette er tilskyndet af håbet om at undgå fremtidige præmiestigninger, måske opnå mindre præmiebesparelser eller en forventning om bonusudbetaling i TA Forsikring.
Generelt er der ikke mange af medlemmerne, der forinden indtegning opfylder de driftsmæssige forskrifter. Det er dog min opfattelse, at der som oftest er tale om mindre tiltag som eksempelvis tætning af rørgennemføringer, gamle radioer der skal fjernes, ladestationer for trucks der ikke er indrettet efter forskrifterne m.m.
I forbindelse med overholdelse af de driftsmæssige forskrifter, er det faktisk rygning der har givet anledning til flest drøftelser, idet flere af medlemsvirksomhederne typisk ikke har haft eller har overholdt rygeforbud. Det afstedkommer selvsagt en del uro, når der eksempelvis efter årtier uden forbud pludselig gennemføres rygeforbud på arbejdspladsen.
Seminaret, som næppe bliver det sidste, skal ses som et led i den kampagne om brandricisi som Træets Arbejdsgiverforening gennemfører, dels i regi af Træ og Industri og ved en række arrangementer i samarbejde med Topdanmark og Willis om, hvordan man med enkle midler beskytter sig mod brand.
Er du interesseret i at høre mere om TA Forsikring så kontakt venligst Willis, der står for virksomhedskontakten Dorte Jaquet på telefon 87 41 04 44 eller branchedirektør Lasse Jensen TA på telefon 33 77 34 08 e-mail LJ@di.dk.