23948sdkhjf

Nye brandbestemmelser i bygningsreglement 1995

Nye brandbestemmelser giver helt nye udviklingsmuligheder og stor fleksibilitet for byggeriet – uden at sætte brandsikkerheden over styr. Erhvervs- og Boligstyrelsen er nu klar med de nye regler, som indføres den 1. juni 2004.
Kilde: Træ og Industri, Juni 2004.

Nye brandbestemmelser giver helt nye udviklingsmuligheder og stor fleksibilitet for byggeriet – uden at sætte brandsikkerheden over styr. Erhvervs- og Boligstyrelsen er nu klar med de nye regler, som indføres den 1. juni 2004.

De nye regler betyder, at virksomhederne ikke længere skal udføre brand-
sikring på én bestemt måde og efter detaljerede krav, men får større frihed til selv at afgøre, hvordan brandsikring skal ske – mod at dokumentere, at sikkerheden er i top. Dermed er der lagt op til en betydelig modernisering af de eksisterende bestemmelser, som skal give byggeriet og byggeriets leverandører større fleksibilitet og langt bedre udviklingsmuligheder.

Vicedirektør Jesper Rasmussen i Erhvervs- og Boligstyrelsen udtaler:

• De nye brandbestemmelser betyder, at byggevirksomhederne får bedre muligheder for at bygge spændende og anderledes byggerier, fordi de ikke længere er bundet til bestemte udførelsesmåder. Det kan give innovation og dermed konkurrencefordele for alle, der arbejder med dansk byggeri.

• De nye krav betyder ikke, at vi slækker på sikkerheden. Ingen behøver at være utryg, når de går ind i en bygning. Kravene til brandsikkerhed vil være ligeså høje, som de hele tiden har været.

De nye brandbestemmelser træder i kraft den 1. juni 2004. Der vil være en overgangsperiode på et halvt år, hvor både de

hidtidige og de nye bestemmelser kan anvendes. Bag de nye krav ligger et flerårigt udviklingsarbejde i Erhvervs- og Boligstyrelsen og to brede offentlige høringer.

Fakta:

• De gældende regler stiller krav om én bestemt måde at gennem-føre brandsikringen på. De nye regler beskriver hensigten og målet med bestemmelsen – funktionsbaserede bestemmelser - men ikke hvorledes bygningen i detaljer skal udføres

• For at lette overgangen fra de gældende regler til de nye, er der udarbejdet 2 hjælpeværktøjer: En eksempelsamling om brand-sikring af byggeri og en information om brandteknisk dimen-sionering

• De nye funktionsbaserede bestemmelser indebærer valgfrihed til at dokumentere, at byggeriet er brandsikkert enten ved anvendelse af eksempelsamlingen med udgangspunkt i de hidtil gældende bestemmelser eller på grundlag af en brandteknisk dimensione-ring.

• På kort sigt forventes det, at eksempelsamlingen vil blive anvendt på alle almindelige byggeopgaver, og den brandtekniske dimensionering vil blive anvendt på store bygninger som teatre, storcentre eller store sportsarenaer.

• På længere sigt forventes de nye muligheder også at vinde indpas i mere almindelige byggeopgaver. Hvis man for eksempel i et etageboligbyggeri vil bygge mere fleksibelt, så lejlighedsstørrelser kan variere afhængigt af behovet hos nabofamilier, så kan det tænkes, at brug af boligsprinkleranlæg kan være et alternativ til det nuværende krav om en vis stor brandsikkerhed af væggen mellem to lejligheder.

• De nye brandkrav hænger godt sammen med de netop indførte europæiske brandklassifikationsstandarder for byggevarer. Det er nu nemmere at vælge mellem et langt større udvalg af byggevarer i hele Europa. Den fælles branddokumentation for europæiske byggevarer gør det muligt at kombinere disse på mange forskellige måder, når man skal opfylde de nye brandbestemmelser. De mange kombinationsmuligheder medvirker således også til øget konkurrence på byggevarer.

Kommenter artiklen
Udvalgte artikler

Nyhedsbreve

Send til en kollega

0.078