Nu er ulovligt træ – ulovligt
"Betydningen af Tømmerforordningen kan næppe overvurderes", mener Peter Feilberg, direktør i nonprofit-organisationen Nepcon.
- Betydningen af Tømmerforordningen kan næppe overvurderes. De nye regler er et stort skridt fremad i bekæmpelsen af en af de værste internationale forbrydelser – ulovlig skovfældning, siger Peter Feilberg og peger på, at EU hører til blandt verdens vigtigste markeder for både lovligt og ulovligt tømmer:
- I lyset af EU-markedets størrelse og Tømmerforordningens mange operationelle krav bidrager de nye EU-regler markant til at sætte en ny dagsorden for verdenshandlen med tømmer. I forhold til verdens skove er EU’s Tømmerforordning måske den vigtigste lovgivning nogensinde på globalt plan, vurderer Peter Feilberg.
Et skub til erhvervslivet
Et centralt spørgsmål er, hvordan forordningen vil påvirke de mange europæiske virksomheder, som importerer og sælger træ- og papirprodukter, lige fra træhandlere til møbelproducenter og supermarkeder.
Vil kravene gøre det praktisk talt umuligt at handle med visse typer af produkter? Vil de medføre virksomhedstab eller lukninger på grund af manglende adgang til produkter, der lever op til reglerne? Vil priserne på råtræ stige og dermed øge konkurrencen fra alternative materialer?
- Tømmerforordningen er en udfordring for erhvervslivet, fordi den er et seriøst forsøg på at skabe reel forandring indenfor en vanskelig og kompleks problemstilling. Der er et markant behov for forandring, og spørgsmålet er for mig at se ikke om udfordringerne kan tackles, men hvordan. Heldigvis er Tømmerforordningen – sammen med lignende lovgivninger i USA og Australien – allerede en drivkraft for udvikling af nye løsninger. Virksomheder, NGO’er, certificeringsordninger og offentlige organisationer er allerede aktive medspillere i forhold til at finde løsninger, der fungerer for erhvervslivet, siger Peter Feilberg og fortsætter:
- Eksportmarkederne – især i lande med høj risiko for ulovlig skovhugst – er også i fuld gang med at sadle om, så de kan efterkomme efterspørgslen efter produkter med lovlig oprindelse. Vi ser blandt andet en kraftig udvikling indenfor FSC-certificering på disse markeder, påpeger han.
Peter Feilberg understreger samtidig, at Tømmerforordningen giver et skub til at danske og europæiske virksomheder får forbedret deres leverandørstyring, hvilket er en klar fordel i en verden, hvor presset på naturressourcerne stiger i takt med fremvæksten af nye købestærke markeder og det voksende globale befolkningstal.
- Købere er i stigende grad nødt til at vide mere om, hvor deres tømmerprodukter stammer fra simpelthen for at sikre stabile leverancer fremover, siger han.
Hvad med de små virksomheder?
Forordningen giver dog særlig anledning til bekymring blandt de små og mellemstore virksomheder, som måske ikke har ressourcer til at håndtere de nye EU-regler effektivt. Virksomheder i EU risikerer i værste fald at blive anklaget for lovbrud, mens virksomheder udenfor EU, der ikke kan håndtere de nye krav, risikerer at finde EU-markedets porte låst og lukket for deres produkter.
- Der er helt klart behov for initiativer, der hjælper mindre virksomheder både i og uden for EU med at tackle de nye krav, mener Peter Feilberg.
- Men med målrettet støtte og vejledning vil de også sagtens kunne begå sig på det nye marked. Nogle løsninger findes allerede, andre er undervejs. Jeg er overbevist om, at EU’s Tømmerforordning vil vise sig at være en stærk og positiv drivkraft i udviklingen af holdbare løsninger for såvel erhvervslivet som verdens skove, slutter han.
Læs også: Hjælp til ny tømmerlov