1004 LEDER: Muligheder
Artikel i Træ og Industri, Oktober 2004
Alle deltagerne blev i forbindelse med Årsdagen bedt om at beskrive deres første indskydelse og det ord, der bedst kendetegnede ordet globalisering. Der var som nævnt kun adgang til at angive ét ord. Det ord, der bedst kendetegnede deltagernes opfattelse af globalisering, var "Muligheder".
Det ville være godt, hvis hele befolkningen tænkte i muligheder, når de hører om globalisering, sagde DI's adm. direktør Hans Skov Christensen i sin tale på Årsdagen.
"Man kan ikke tage en medicin, som får globaliseringen til at gå væk. Globaliseringen er ikke et valg, den er et faktum, man skal forholde sig til", lød det også på DI's Årsdag fra Peter Straarup, ordførende direktør i Danske Bank.
For mig er det også netop lige hvad det handler om: Muligheder.
Mit budskab er, at det drejer sig om muligheder, og hvordan verden fortolkes. Vær varsom med den måde du fortolker verdenen, for den er præcis, som du fortolker den.
- hvis du mener, at globaliseringen lukker danske arbejdspladser - så gør den det.
- hvis du mener, at EU's udvidelse mod øst betyder, at Danmark bliver overstrømmet med billig arbejdskraft - så gør den det.
- hvis du mener at lyset for enden af tunnelen er et godstog, der kører mod os for fuld fart - så er det det.
H.C. Andersen giver i sin historie om de fem grønne ærter, der sidder inde i den grønne ærtebælg, et glimrende eksempel på vores måde at anskue og fortolke verden. For de fem ærter er verden naturligvis "grøn"!
Som direktør er det mit ansvar at sørge for, at den virksomhed, som jeg er sat til at lede, til hver en tid stræber efter at opnå den største værdi for virksomhedens ejere og medarbejdere inden for de rammer, der er udstukket af lovgivning, overenskomster, etiske spilleregler etc.
Min og medarbejdernes fortolkning af verden, og de ændringer som dagligt påvirker virksomhe-den, smitter naturligvis af, på den måde vi driver forretning, og hvilke muligheder vi forfølger.
Indrømmet det kan til tider være svært at bibeholde et positivt syn, når dagligdagen byder på nye ubehagelige overraskelser. Ustabile råvarepriser, toldbarrierer, unfair konkurrence og andre uret-færdigheder kan vi i situationen ikke altid opfatte som muligheder.
Når vi fortsat vil drive virksomhed i Danmark - eller andre steder for den sags skyld, kan vi dog ikke tillade os, at fokusere på alt det, der ikke kan lade sig gøre.
Jeg bryder mig heller ikke om, at vores virksomhed bliver betegnet som en virksomhed, der ope-rerer inden for en bestemt "niche". Jeg foretrækker ordet "gesims".
For mig er begrebet niche præget af en defensiv indstilling og "smager" lidt af lukkethed og be-grænset udsyn, mens betegnelsen "gesims" er platformen, der giver udsyn og handlingsmulighe-der.
Platformen har vi. Globaliseringen er et faktum. Mulighederne venter på os. Men udfordringen og ansvaret er, at være med til at give vores medarbejdere og samarbejdspartnere en positiv for-tolkning af verdenen, så flere tænker i muligheder, når de hører om globalisering.
Henrik Thorlacius- Ussing, Formand for
Træets Arbejdsgiverforening